Skip to content

Restaurant in Frankrijk – 5 gratis tips

Eten in Frankrijk

Wanneer denk je aan een willekeurig restaurant in Frankrijk? Op het moment van schrijven giert de wind om ons huis en klettert de regen tegen de ramen, tijd voor 5 gratis tips. Toch geeft de weersverwachting voor zaterdag een stralende dag aan, maar ook voor zondag en maandag. Het kan dan ook niet al te lang meer duren voordat er wat standvastiger weer aan komt. De deuren open laten staan, niet nadenken over wat je aan moet trekken en………de hele dag weer op slippers lopen.

Maar als je dit nu zit te lezen, wellicht in een luie stoel, op de bank, of misschien al buiten in een zonnetje, dan denk je vooral ook aan de vakantie. Straks weer heerlijk naar Frankrijk. Elke ochtend naar de Boulangerie, of wellicht komt deze op jouw vakantieadres aan huis. Maar wat te doen met de lunch of diner? Daarom hier 5 gratis tips voor fijne restaurants in onze omgeving.

5 Gratis tips voor lunch of diner.

Denk je aan een restaurant in Frankrijk, dan denk je vooral aan de lunch is. Tenslotte eet nog steeds het merendeel van de Fransen tussen de middag warm. Ook de werkgevers werken daar aan mee, middels de lunchbonnen, soort van verkapt salaris, er hoeven alleen geen sociale lasten over betaald te worden. Je ziet ook op vele deuren van restaurants de sticker “cheque déjeuner”, daar kunnen de werknemers dus betalen met de cheque van de baas.

In de avond eten de Fransen dan meestal weer eenvoudig. Maar ook zij zoeken met regelmaat een restaurant op voor een gezellig diner. Voor de Nederlanders en Belgen is dat tijdens de vakantie natuurlijk altijd een feestje. Alleen moet je dan wel weten waar je moet zijn. De laatste jaren zijn er in de omgeving van le Petit Mas d’ile gelukkig heel wat eetgelegenheden bijgekomen. In dit blog geef ik jullie dus 5 gratis tips, naar onze mening de 5 fijnste adressen om eens te gaan eten en waar het ook echt een beleving is.

Table d’Hôte bij Le Petit Mas d’ile

Weliswaar geen restaurant in Frankrijk, maar minstens zo goed is de vermaarde table d’hôte bij Le Petit Mas d’ile zelf. De meeste van de lezers hebben al eens kennis gemaakt met dit, ik mag wel zeggen, fenomeen. Maximaal met 18 aan tafel en als het kan zonder kinderen. Tot aan een zekere leeftijd hebben die er het geduld nog niet voor, lusten ze vaak niet alles en moet je als ouder ook nog eens opletten of er wel gegeten wordt. Zonder kinderen aan tafel zit je een stuk relaxter, de kinderen zijn aan het spelen en dan hebben wij aan tafel tijd voor de sterke verhalen en nog sterkere drankjes na afloop 😉

Maar goed, de 5 beste adressen, in geheel willekeurige volgorde, volgens Caroline & Arthur

 

Restaurant in Frankrijk – L’Estaminet – Esse

Op net 5km van Le Petit Mas d’ile vind je in het pittoreske dorpje het restaurant L’Estaminet. Voor ons nu de laatste jaren een soort van veilige haven waar we maar wat graag en zonder problemen onze gasten naartoe sturen. Het is ook neit zomaar een restaurant in Frankrijk. De chef heeft zijn sporen in Parijs verdiend. In de eerste 6 a 7 jaar veranderde het restaurant bijna om het jaar van eigenaar. De kaart stelde nooit veel voor net als het eten. Maar sinds 7 jaarzwaaien Nicolas en Arnaud daar de scepter.

Met een uitgekiende kaart die per seizoen wisselt en uiteraard ook met vegetarische mogelijkheden, mogen wij dit wel een toprestaurant hier uit de buurt noemen. Niet voor niets heeft Arnaud meegedaan als jurylid binnen Masterchef. De opmaak van alle borden verdient ook zeker aandacht, maar zelfs hun “Burger Essois” (hamburger) is een burger zoals je hem niet vaak zult eten. Ook voor het lunchmenu is dit een echte aanrader.

 

Auberge Mouterre sur Blourde

In de naam van deze Auberge zit al meteen de plaatsnaam verwerkt. Je moet er wel even 30 minuten voor in de auto zitten, maar dan ga je ook wel getuige zijn van een echte Franse lunch. Dit restaurant doet alleen lunches en op speciale dagen (Valentijnsdag en zo) ook avondeten. Maar de lunch zelf is al meer dan de moeite waard. Let wel, je moet een makkelijke eter zijn want er is geen keuze. Ze hebben een menu met 3 gangen + koffie voor € 12,50 (prijs 2021). Als je bijvoorbeeld echt geen rijst lust dan doen ze uiteraard wel een aardappel of frietje erbij. Ook hier kan je vragen om de vegetarische variant.

Met mooi weer zit je buiten onder een fraaie houten overkapping, weliswaar aan de weg, maar de 5 auto’s die daar langskomen, daar heb je geen last van. De bediening spreekt ook een klein beetje Engels, dus ook de taal moet geen probleem opleveren. Na het eten is het een aanrader het dorp even door te wandelen en voor de echte liefhebbers is er ook nog een uitgezette wandeling. Dus je kan ook in de ochtend de wandeling doen om af te sluiten met de lunch.

 

Restaurant in Frankrijk – La Cave du Château

In de volksmond kortweg La Cave. Tot 2021 had de eigenaar hoofdzakelijk een wijnhandel. Die is er overigens nog steeds. Echter, op zeker moment zag hij de mogelijkheid om meer te doen dan alleen de wijn en werd er een fraaie verbouwing gerealiseerd. De sfeer binnen is zoals je die niet vaak zult tegenkomen in Frankrijk. Zeer fraaie verlichting, goede tafels en stoelen, maar vooral straalt alles gezelligheid uit. Dat de eigenaar verstand heeft van wijn leidt geen twijfel.

In de zomer kan je er terecht voor lunch en avondeten. Als bekend, de “plat du jour” is altijd goed, maar wederom, je moet wel een makkelijke eter zijn. Meestal keuze uit 2, ook vegetarisch. Bij La Cave doen ze nog iets aparts met de prijs en wel een kleine korting als je voor alleen voorgerecht + hoofdgerecht dan wel alleen hoofdgerecht + dessert. Op het moment van schrijven was de lunchprijs voor 3 gangen € 14 pp excl de wijn en koffie.

In de avond eet je uitsluitend a la carte, maar dat is hier zeker geen straf. Vooral de vleeseters zullen hier na 1 bezoekje zeker weer terugkeren. De “boeuf” is van meer dan goede kwaliteit. Maar wat wil je met alle lokale producenten om de hoek en allemaal zonder megastallen. Samen met een heerlijk wijntje kan de vakantie al niet meer stuk. En als je 2 km heuvel op niet te ver vindt om te lopen, dan is er geen discussie over wie er moet rijden 😉. Als wij een restaurant in Frankrijk moeten aanbevelen dan is het wel La Cave.

 

Arthé

Arthé is niet echt een restaurant in Frankrijk, maar wel ideaal voor onze gasten. Waarom? Omdat je er ook na 14.00 uur nog iets kan eten en ook voor 12 uur 😊 Ook zij hebben een goede lunchkaart en ook een plat du jour. De ligging is ook nog eens erg fraai en wel aan de rivier de Vienne. Op elk plekje van hun grote terras heb je uitzicht op de rivier en op Confolens.

Een erg fijne bijkomstigheid is dat de vrouw van de eigenaar wereldkampioen cheesecake maken is. Ha ha ha, zo noemen wij dat in ieder geval omdat ze meer dan overheerlijk zijn. Denk aan smaken als bounty, toblerone, speculoos, witte chocolade met framboos en zo kan ik nog even doorgaan. Een absolute must als je bij ons verblijft, ongeacht of dat een paar dagen of een paar weken is.

 

Table du Lavoir

Dit wordt gewoon een gehele dag uit. Nee, niet alleen maar eten, maar je kan een geweldig “rondje” maken met daarbij een overheerlijke lunch dan wel avondeten. Je begint met een bezoek aan Oradour sur Glane, zeker als je kinderen hebt die op de middelbare school zitten. Een roemrucht dorp vanwege de tragedie die daar heeft plaatsgevonden in de 2e wereldoorlog. Zeer indrukwekkend.

Daarom is het ook raadzaam om na dat bezoek iets leukers op te zoeken en dat kan heel goed in Montrol Senard, alwaar ook Table du Lavoir gevestigd. Het dorpje is mega pittoresk en het dorp zelf is eigenlijk een openlucht museum. Vele gebouwen kan je inlopen, zoals het schooltje, de klompenmakerij, de druivenpers etc. Reserveer je lunch bij Table du Lavoir, als het even kan buiten op het terras. Na afloop gezellig het dorpje verkennen en alles bekijken. Topdag. Oh ja, in dit restaurant kan je uitsluitend cash betalen !!!

 

Conclusie mbt een restaurant in Frankrijk en onze tips

Afgezien van deze 5 gratis tips mbt bovengenoemde restaurants, vind je uiteraard overal wel tentjes waar een bord buiten staat met “plat du jour”. Ben je een makkelijke eter, stap er dan gewoon naar binnen, zeker als er ook al Fransen zitten. Lunchen in Frankrijk is een meer dan prettige tijdsbesteding. Ook in Angoulême, Poitiers en Limoges zijn er mogelijkheden te over. Alle 3 de steden zijn een bezoekje waard.

Hopelijk zit de stemming er goed in nu en zit je je lippen al af te likken. Als straks de vakantie is begonnen dan heb je in ieder geval 6 goede adressen 😉 Op onze pagina “aan tafel” lees je meer over onze mogelijkheden.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top