Skip to content

Slapen als een roosje

Wie heeft het niet meegekregen, Doornroosje, 1 van de sprookjes van de gebroeders Grimm. En wie heeft er in Frankrijk, Duitsland of Schotland nou niet een kasteel bezocht? Het spreekt altijd tot de verbeelding. Niet voor niets is bijna de gehele Harry Potter serie opgenomen in en rond een kasteel. In een eerder blog schreef ik al dat de foto van de cover van 1 van zijn films is genomen in het kasteel La Rochefoucauld, nog geen 30 minuten bij ons vandaan.

Maar even terug naar het begin. Kastelen. Verhalen met ridders, prinsessen of tovenaars in de hoofdrol, iedereen kan ze wel opnoemen. Zelfs Ti Ta Tovenaar zat in een kasteel, weliswaar een luchtkasteel, maar toch. Het kasteel wat in de (teken)films van Doornroosje is gebruikt is gebaseerd op het kasteel van Ussé. Dit kasteel is te vinden in het departement “Indre et Loire” waarbij aangetekend dat de Loire zelf natuurlijk vooral bekend staat om de vele kastelen.

Kasteel van Confolens en Rochebrune

Maar goed, wij wonen in de Charente, en geloof me, daar zijn meer dan genoeg kastelen te bewonderen en te bezoeken. Saint Germain de Confolens heeft zelf een “Fort” boven op de heuvel, strategisch gebouwd op het punt waar de rivieren Issoire en Vienne samen komen. Een ander woord voor het samenkomen van 2 rivieren is een confluens, et voilà, je snapt hoe Confolens en St Germain de Confolens aan hun namen komen. Het chateau, dan wel fort in dit geval, gebouwd in de 12e eeuw, is nu hoofdzakelijk ruïne, maar heeft wel een gerestaureerde ruimte die voor feesten en partijen, maar ook voor exposities gebruikt kan worden.

Als je vanuit Confolens richting St Junien rijdt kom je langs Etagnac. Daar ligt het fraaie Chateau Rochebrune. In de 11e eeuw werd er begonnen met de bouw van het kasteel, wat in het begin maar 1 toren had. Maar zoals het zo vaak gaat met kastelen werd er altijd uitgebreid, zo ook hier. In de navolgende 100 jaar werden de andere 3 torens gebouwd waarvan de muren maar liefst 2 meter dik zijn. In de eerste helft van de 16e eeuw woedde de religieuze oorlogen. Het kasteel kwam in handen van de katholiek Blaise de Montesquiou kortweg Montluc. De plaatsen Chabanais en Confolens verdedigden samen de regio tegen de protestanten, maar toch werd in 1569 het kasteel door de protestanten in brand gestoken. In de 18e eeuw werd de oude ophaalbrug vervangen door de huidige passage.

La Rochefoucauld

Maar er is uiteraard meer. Eén van de meest vooraanstaande families in de Charente is de familie Rochefoucauld. Nog steeds woont er een barones in een vleugel van het kasteel La Rochefoucauld gelegen in het gelijknamige plaatsje. Tot op heden is die familie ook nog steeds eigenaar van het kasteel in Verteuil sur Charente, waarover straks meer. In 980 bouwde Foucauld, de jongere broer van de burggraaf van Limoges, een houten kamp op en rots boven de rivier de Tardoire. Hij noemde het kamp De rots van Foucauld. Zijn zoon bouwde in de 11e eeuw een ommuurde binnenplaats. De torens bij de ingang worden gebouwd in 1350 en de torens in de hoeken worden in 1453 gebouwd.

In 1520 bouwt Anne de La Rochefoucauld de galerij en het trappenhuis in de stijl van de renaissance, gebaseerd op tekeningen van Leonardo da Vinci, verkregen van de koning van Frankrijk. Het is dit trappenhuis wat als affiche van 1 van de Harry Potter films is gebruikt. In 1615 wordt de muur om de binnenplaats aan de plattelandszijde afgebroken, evenals de middeleeuwse gebouwen. Na een brand wordt in 1760 de 17e-eeuwse vleugel vervangen door een 18e-eeuws gebouw. Het kasteel is elke dag van de week te bezoeken m.u.v de dinsdag.

Wordt kasteel van Verteuil 2e chateau Meiland?

Dan Chateau de Verteuil, gelegen in Verteuil sur Charente. Werkelijk een plaatje en prachtig gelegen. Niet alleen het kasteel is leuk maar het dorpje zelf is ook meer dan een bezoekje waard. De bouw van dit kasteel werd ook gestart in de 11e eeuw en daarna steeds uitgebreid. En ook dit kasteel heeft te lijden gehad onder de religieuze oorlogen van de 16e en 17e eeuw. Meerdere keren beschadigd en tijdens de Franse revolutie in 1793 in brand gestoken, maar uiteindelijk weer in 1815 herbouwd en aanzienlijk aangepast. Sinds 2010 heeft het een beschermde status.

Dit kasteel is als gezegd ook in handen van de familie Foucauld, en dat al bijna 1000 jaar. Maar daar kan zomaar verandering in komen, want het kasteel staat te koop. Wilt u een 2e familie Meiland worden? Het kan nu, en dan ook nog eens met een wel heel echt kasteel. Voor 2,8 miljoen euro bent u de nieuwe eigenaar 😊 Je hebt dan wel 1000m2 woonoppervlak en je krijgt de koninklijke meubels en souvenirs erbij cadeau.

En dan is dit nog maar een kleine greep uit wat er in Frankrijk allemaal aan kastelen te bewonderen is. Want ook onze buurdepartementen de Vienne en de Haute Vienne hebben diverse pareltjes die je kan bezoeken. Dus maak wat tijd vrij om minimaal La Rochefoucauld en Verteuil sur Charente te bezoeken, maar pas op, er staat misschien nog ergens een oud spinnenwiel. Daar moet je je niet aan prikken.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Wat een leuk stukje over de prachtige kastelen die er zijn in de charmante.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top