Skip to content

Vakantie en boodschappen doen

Op naar Frankrijk

De coronajaren liggen gelukkig weer achter ons, dus op naar Frankrijk. Ondanks dat de wereldvrede nog ver te zoeken is, de energieprijzen de pan uit rijzen, zag ik dat dit jaar nog nooit zo veel mensen zo snel een vakantie hebben geboekt. Ook wij merken dat want de gîtes en camping zijn al meer dan goed gevuld. Frankrijk en Italië blijven vakantielanden nummer 1. Nu schrijf ik uiteraard richting de vakantieganger die naar Frankrijk afreist en daarom deze keer een niet onbelangrijk item : vakantie en boodschappen doen.

Ongeacht hoe luxe je wel of niet op vakantie gaat, boodschappen moeten er altijd gedaan worden. Maar laat dat in Frankrijk nou net even anders gaan dan in Nederland. We zijn niet gehaast hier in de supermarkt. Geen winkels die 24/7 open zijn. En boodschappen opzij schuiven omdat de volgende klant al geholpen moet worden doen ze hier ook niet. Nee, rust en kalmte, dat is wat hier in Frankrijk eerder regel dan uitzondering is. Oh ja, ook wij hebben moeten wennen en zeker in onze eerste jaren hebben we met regelmaat, al dan niet opzichtig, staan te zuchten. Maar ben je er eenmaal aan gewend, dan is het eigenlijk helemaal prima.

Zondag – vakantie en boodschappen doen

Wij kijken dan ook nu weer hals reikend uit naar het nieuwe seizoen. Wederom mogen wij veel terugkomers op de camping verwelkomen, maar ook in de gîtes. Vele bezoekers van de niet toeristische streken weten ondertussen wel een beetje hoe alles hier reilt en zeilt. Elk jaar weer arriveren er families op de camping en in onze gîtes die dan, in het geval van aankomst op zaterdag, op zondag voor een verrassing komen te staan. Die zondagmorgen komen ze dan bij ons vragen : waar kunnen wij even boodschappen doen? Nou eh…….nergens, het is zondag hè. Ook dat is het platteland van Frankrijk. Op zondag zijn (bijna) alle winkels gesloten.

Gelukkig is er voor onze gasten 1 supermarkt op 20 min afstand die tot half 12 open is. Tja, het echte drukke en jachtige Westerse leven is hier op het platteland nog niet doorgedrongen. Geen 24-uurs economie hier. Zondag zijn dus alle winkels gesloten en middagpauze van 12 tot 2 uur. Niet voor niets die 2 uur want de lunch is nog steeds de belangrijkste maaltijd van de Fransen. Maar gelukkig blijft de tijd hier niet echt stilstaan hoewel je dat soms bij het boodschappen doen niet zou zeggen 😉 Wees niet verbaasd of erger geïrriteerd wanneer er een Française voor je staat met € 3, 95 aan boodschappen en het chequeboekje komt tevoorschijn.

Open en dicht

Ja echt, de cheques vieren nog hoogtij in Frankrijk. Kijk eens op de deur van een gemiddeld restaurant en zie wat voor stickers er allemaal op de deur geplakt zitten. De “cheque de dejeuner” vliegt je om de oren, maar dus ook in de supermarkt kan deze cheque gebruikt worden om mee te betalen. Elke bank in Frankrijk heeft nog steeds zijn eigen cheques en in sommige gevallen mag je uitsluitend met cheque betalen, zoals bijvoorbeeld wanneer ze je olietank voor de CV komen bijvullen. Gelukkig heeft de Lidl in ons stadje een paar jaar geleden de stap gezet om de cheques te weigeren. Maar bij de Intermarché kan je dus net achter die ene mevrouw staan.

Voor wat betreft de openingstijden van de supermarkt is er de afgelopen 10 jaar ook veel veranderd. Alsnog kan je als inwoner hier echt helemaal gek worden van de diverse tijden. De Intermarché en Lidl zijn nu doorlopend open, De Bricomarché gaat van 12.15 tot 14.15 weer dicht en de Brico Bati (bouwmaterialen) is dan weer van 12 tot 2 dicht. Bedenk dan even dat de Intermarché en de twee Brico’s tot hetzelfde concern behoren. Het is mij dus al gebeurd dat ik om 12.05 de Bricomarché inliep voor een artikel, maar dat was dan weer alleen te koop bij de Bati, maar ja, die was dan al weer dicht en dus kon je weer wachten tot 2 uur.

Relax

Maar ach, het heeft ook allemaal weer zo zijn charme en uiteindelijk ga je vanzelf mee in het ritme van de streek. En zeg nou zelf, het is toch geen straf om te gaan genieten van een Franse lunch op een terras in de zon met zo’n heerlijk koud glas rosé erbij. Lees ook de blog over boodschappen doen in Frankrijk waar ik iets verder in ga op deze interessante materie. Het is tenslotte vakantie en die boodschappen, doe ze lekker om 6 uur in de middag, je hebt toch vakantie. Luieren kan je tenslotte leren 😉

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Hallo Irene, nou ondertussen is het duidelijk dat je vanaf 9 juni welkom bent als je gevaccineerd bent en voor 9 juni moet het nog met een PCR test

  2. Ohh, what a great post to read through, I felt like I just took the food tour with you! HAHA at the jar of cheese, it’s so scarily yellow! I’ve never tried ruby chestnuts in an ice kacang, they look lovely! And I love the sound of the avocado and durian shakes, never seen that combo before. I’m not surprised people were turned off by it though, I’m only a recent convert to the durian club! Shane Ireland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top