Ga naar hoofdinhoud

Vakantie en boodschappen doen

Op naar Frankrijk

Het is al weer februari als ik dit schrijf en lezend op “de socials” zie ik weer vele vragen voorbij komen omtrent diverse vakantiebestemmingen, direct gevolgd door de kennelijk noodzakelijke opmerkingen dat “we eerst nog maar moeten zien of we wel mogen”. Als ik ergens niet tegen kan. Van huis uit ben ik een ras optimist, u weet wel, die van het half volle glas. Natuurlijk gaan we zeker in juli en augustus weer binnen Europa op vakantie en een heel groot gedeelte van de Nederlanders gaat dan naar Spanje, Italië en natuurlijk Frankrijk.

Zoals ook in 2020 richten wij ons vooral op de mogelijkheden en niet op de beperkingen. En natuurlijk houden wij rekening met “de maatregelen”. Daar lees je alles over op onze Corona pagina. Afgelopen jaar werden er avondmarkten georganiseerd, kon er gekanood worden op de Vienne en was er zelfs elke week een live optreden van een muziekband. Dat zal komend seizoen ongetwijfeld ook weer het geval zijn. Wat heel fraai gaat worden is een tentoonstelling van prachtige zwart-wit foto’s van “het leven en de dood” langs de Vienne, maar hierover later meer want dat project verdient een apart blog. Goed, vakantie 2021 dus. Op het moment van schrijven hebben velen al weer gereserveerd en zo ook bij ons.

Zondag

Wij kijken dan ook weer hals reikend uit naar het nieuwe seizoen. Wederom veel terugkomers op de camping maar ook in de gîtes. Vele bezoekers van de niet toeristische streken weten ondertussen wel een beetje hoe alles hier reilt en zeilt, maar elk jaar weer arriveren er families op de camping en in onze gîtes die dan, in het geval van aankomst op zaterdag, op zondag voor een verrassing komen te staan. Die zondagmorgen komen ze dan bij ons vragen : waar kunnen wij even boodschappen doen? Nou eh…….nergens, het is zondag hè.

Tja, het echte drukke en jachtige Westerse leven is hier op het platteland nog niet doorgedrongen. Geen 24-uurs economie hier. Zondag alle winkels gesloten en middagpauze van 12 tot 2 uur. Niet voor niets die 2 uur want de lunch is nog steeds de belangrijkste maaltijd van de Fransen. Maar gelukkig blijft de tijd hier niet echt stilstaan hoewel je dat soms bij het boodschappen doen niet zou zeggen 😉 Wees niet verbaasd of erger geïrriteerd wanneer er een Française voor je staat met € 3, 95 aan boodschappen en het chequeboekje komt tevoorschijn.

Open en dicht

Ja echt, de cheques vieren nog hoogtij in Frankrijk. Kijk eens op de deur van een gemiddeld restaurant en zie wat voor stickers er allemaal op de deur geplakt zitten. De “cheque de dejeuner” vliegt je om de oren, maar dus ook in de supermarkt kan deze cheque gebruikt worden om mee te betalen. Elke bank in Frankrijk heeft nog steeds zijn eigen cheques en in sommige gevallen mag je uitsluitend met cheque betalen, zoals bijvoorbeeld wanneer ze je olietank voor de CV komen bijvullen. Gelukkig heeft de Lidl in ons stadje een paar jaar geleden de stap gezet om de cheques te weigeren. Maar bij de Intermarché kan je dus net achter die ene mevrouw staan.

Voor wat betreft de openingstijden van de supermarkt is er de afgelopen 10 jaar ook veel veranderd. Alsnog kan je als inwoner hier echt helemaal gek worden van de diverse tijden. De Intermarché en Lidl zijn nu doorlopend open, De Bricomarché gaat van 12.15 tot 14.15 weer dicht en de Brico Bati (bouwmaterialen) is dan weer van 12 tot 2 dicht. Bedenk dan even dat de Intermarché en de twee Brico’s tot hetzelfde concern behoren. Het is mij dus al gebeurd dat ik om 12.05 de Bricomarché inliep voor een artikel, maar dat was dan weer alleen te koop bij de Bati, maar ja, die was dan al weer dicht en dus kon je wachten tot 2 uur.

Relax

Maar ach, het heeft ook allemaal weer zo zijn charme en uiteindelijk ga je vanzelf mee in het ritme van de streek. En zeg nou zelf, het is toch geen straf om te gaan genieten van een Franse lunch op een terras in de zon met zo’n heerlijk koud glas rosé erbij. Het is tenslotte vakantie en die boodschappen, doe ze lekker om 6 uur in de middag, je hebt toch vakantie. Luieren kan je tenslotte leren 😉

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Hallo Irene, nou ondertussen is het duidelijk dat je vanaf 9 juni welkom bent als je gevaccineerd bent en voor 9 juni moet het nog met een PCR test

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top