Skip to content

Wandelvakantie in Frankrijk

In het hart van de nog onontdekte regio Confolens, gelegen in het schilderachtige departement Charente, ligt een wandelparadijs dat elke natuurliefhebber zal aanspreken. Als fervent wandelaars hebben wij de gelegenheid gehad om deze streek te verkennen. Een streek waar elke stap een ontdekking op zich is. Onze wandelvakantie in Frankrijk begon met de stilte en rust van die ochtend. De zon kwam prachtig op van achter de heuvels aan de overkant van Le Petit Mas d’ile. Een prachtige dag brak aan.

Maar alvorens aan een wandeling te beginnen eerst een heerlijk ontbijt. Aangezien deze wandelvakantie volledig verzorgd is, volpension dus, stond het ontbijt die ochtend al voor ons klaar. We konden kiezen uit brood, yoghurt, muesli, diverse soorten beleg, koffie, thee of melk. Kortom, alles wat je nodig hebt alvorens op pad te gaan. Nog veel fijner is dat je na het ontbijt zo op kan staan, alles wordt voor je opgeruimd en afgewassen.  

De paden op

Nou, onze wandelschoenen hadden er al net zoveel zin in als wijzelf, en dus begonnen we aan de eerste route langs de kronkelende paden die dorpjes en hameau’s met elkaar verbinden. Onderweg ontvouwde zich een lappendeken van groene velden, her en der een privé wijngaard en  bossen zoals je die alleen in Frankrijk hebt. Alles bij elkaar een prachtige achtergrond voor deze en volgende wandelingen van onze wandelvakantie.

Tijdens onze wandelingen ontmoetten we vriendelijke locals die ons met een glimlach begroetten en ons de weg wezen naar de mooiste uitzichten over het landschap. De authentieke Franse dorpjes met hun karakteristieke stenen huizen en de traditionele boulangerie voelden weer aan als thuiskomen. Na genoten te hebben van een pain au chocolat, een croissant en een petit café vervolgden wij onze wandeling.
Het wandelnetwerk in Confolens leidde ons door een diversiteit aan terreinen. Soms liepen we langs de oevers van kabbelende riviertjes, waar je met een beetje geluk zelfs een kingfisher langs de oevers ziet scheren. Op andere momenten brachten de paden ons naar hoger gelegen gebieden, waar  we weer konden genieten van prachtige uitzichten over de Charente-vallei.

Hoogtepunt wandelvakantie Frankrijk

Een hoogtepunt van deze wandelvakantie was ongetwijfeld het betreden van eeuwenoude bossen, waar het leek of de bomen altijd hebben staan waken over de omgeving. Het gefluister van de bladeren en het gezang van vogels was een feest om mee te mogen maken. Af en toe stuitten we op overblijfselen van vervlogen tijden, zoals oude stenen bruggen en verlaten molens, die het rijke erfgoed van deze regio weerspiegelden.
Als gezegd, tijdens onze wandelingen ontmoetten we medereizigers, gelijkgestemden, die, net als wij, aangenaam verrast waren over een wandelvakantie in deze streek van Frankrijk. We wisselden verhalen en ervaringen uit en in een enkel geval zelfs e-mail adressen. Over 1 ding waren we het al snel eens en wel dat we niet snapten waarom dit gebied niet bekender is bij zowel wandelaars als fietsers.

Elke avond, na een dag vol inspanning en ontspanning, kwamen we weer terug bij ons appartement op Le Petit Mas d’ile. Bij het boeken heb je de keuze uit een kamer of een eigen appartement. Zo’n maar gîte heeft natuurlijk net even wat meer ruimte en dat voelt wel zo prettig. De gastvrijheid van de Nederlandse eigenaren was hartverwarmend, en hun aanbevelingen voor lokale gerechten en wijnen voegden een culinair tintje toe aan onze wandelvakantie.

Fietsvakantie in Frankrijk

Maar zoals altijd komt er aan elke vakantie een eind. Deze wandelvakantie was er eentje om niet snel te vergeten, al was het alleen al vanwege de prachtige wandelingen in combinatie met de voortreffelijke verzorging. De gezellige en overheerlijke maaltijden, een lekker wijntje en goede bedden. Een prima combinatie voor een meer dan prima wandelvakantie in Frankrijk. Maar omdat we zelf ook fervent fietser zijn kwam dat onderwerp ook ter sprake. Waarom niet een zelfde week op basis van fietsroutes? Ja, waarom eigenlijk niet. 

Terwijl wij terugblikken op onze tijd in Confolens, koesteren wij nu de herinneringen aan de eindeloze wandelpaden, de ontmoetingen met vriendelijke dorpsbewoners en de schoonheid van de natuur. Deze wandelvakantie in de Charente heeft onze harten veroverd en onze voorkeur voor Frankrijk verder bevestigd. Op naar nieuwe wandel en wellicht fietsavonturen in deze meer dan fraaie streek.

(Met dank aan onze gasten voor het schrijven van dit blog)

Ook interesse in onze individuele wandelweken? Onze wandelvakantie

 

Back To Top