Skip to content

Goedkoop uit zijn tijdens je vakantie – 4 tips

Wat geef je uit tijdens je vakantie?

Goedkoop uit zijn tijdens je vakantie. Eerder schreef ik al een blog met 4 tips om je vakantie goedkoop te maken door de voorbereiding van je vakantie. Maar hoe kan je goedkoop uit zijn tijdens je vakantie? Hoe hou je een vakantie tegenwoordig nog goedkoop en wat kan je daar zelf aan doen? We zagen dat er in de voorbereiding al veel te winnen is. Maar er komt een moment dat je op de plaats van bestemming bent. En dan is het vakantie en worden er vele principes overboord gezet. Natuurlijk, het is vakantie. Maar niet iedereen heeft de luxe om niet naar bedragen en uitgaven te hoeven kijken.

Slim omgaan met alle vakantie uitdagingen.

In deze blog geef ik je nog eens 4  tips om goedkoop uit te zijn tijdens je vakantie en hoe je de controle houdt over je uitgaven en slim om kunt gaan met de niet te voorkomen uitgaven. Een vakantie kost nu eenmaal geld en laten we eerlijk zijn, de meeste mensen willen het liefst het vakantiegeld ook aan de vakantie besteden.  Wat komt er dan allemaal voorbij wat geld kost, maar waar je wel degelijk slimme keuzes kan maken?

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

Tip 1 : Goedkoop uit zijn tijdens je vakantie – Een appartement of kamperen?

Als er ergens een groot verschil in budget kan ontstaan dan is het wel bij de keuze appartement of kamperen. In mijn eerdere blog “4 Tips als voorbereiding op een goedkope vakantie” heb ik het al gehad over de voorbereiding en met welk vervoermiddel je gaat. Daar kan natuurlijk ook nog een bus of een fiets bijkomen wanneer je met een rugzak gaat reizen. Losse overnachtingen zijn altijd duurder dan ergens een week iets boeken.

Het zal je niet verbazen dat HET verschil zit in de keuze tussen camping of appartement. Kamperen doe je met een gezin met 2 kinderen al voor rond de  35 per nacht, inclusief elektra. Ja, uiteraard, een safaritent huren is een stuk duurder, maar dat valt niet echt onder de noemer “kamperen”. Een appartement kan je zo gek maken als je zelf wilt, maar het begint al snel rond de € 600 per week, afhankelijk van “waar in Frankrijk” en welke luxe het appartement te bieden heeft.

Wensen en eisen

Als je je budget weet dan kan je simpel uitrekenen wat je per dag te besteden hebt. Als het goed is heb je van te voren een “wensen – eisen lijstje” gemaakt. Er zullen dingen zijn die je perse wilt hebben tijdens je vakantie, zoals een zwembad of een airco in een huisje. Bedenk dat alle luxe geld kost. Vele campings hebben een zwembad dan wel een meer in de nabijheid. Kijk of er, zeker in deze tijd, apart voor de energie wordt berekend. Wat kost de toegang tot een zwembad wanneer dit niet op de camping is?

Ga je kamperen dan is er meestal een “forfait” zijnde een prijs voor de kampeerplaats, elektra, de auto en 2 volwassenen. Tel daar het bedrag voor de eventuele kinderen bij op en je weet precies wat je per dag kwijt bent aan de accommodatie. Zelf kamperen is in 9 van de 10 gevallen goedkoper dan accommodatie huren. En uiteraard is een 5 sterren camping duurder dan een kleine “Aire naturelle” met een zwembad. Ook hier geldt weer “alle waar naar zijn geld”. Goedkoop uit zijn tijdens je vakantie begint dus ook al met het kiezen van de lokatie.

Tip 2 : Goedkoop uit zijn tijdens je vakantie – boodschappen doen

Ook als je met vakantie bent zal je boodschappen moeten doen, tenzij je natuurlijk in een “all inclusive” resort zit, maar dan ben je waarschijnlijk deze blog niet aan het lezen. We houden het even bij Frankrijk en je moet boodschappen doen. Ook hier zou je in de voorbereiding van je goedkope vakantie over na kunnen denken. Het is namelijk een groot verschil of je boodschappen moet (?) doen op de camping waar je verblijft of dat je naar een grote goedkope supermarché in de buurt kunt gaan.

De supermarkt op de camping is uiteraard een stuk duurder dan een Carrefour of een E. Leclerc. Deze laatst genoemde is trouwens wel de goedkoopste supermarkt van Frankrijk. Dus kies je een vakantiebestemming in een heel klein pittoresk gehuchtje ver van de bewoonde wereld, dan zit je vaak vast aan een duurdere buurtsuper. Het is eenvoudig om thuis al te kijken of er grote supermarkten in de buurt zijn van de door jou gekozen bestemming.

Supermarkt of de buurtsuper?

En ook in Frankrijk geldt zeker dat je daar net zo slim boodschappen kan doen als in Nederland. Water in flessen kopen is echt achterhaald, ook in Frankrijk. In bijna geheel Frankrijk komt prima drinkwater uit de kraan. Water kopen is echt zonde van je geld. De wijn is, uiteraard, goedkoper dan in Nederland.  Bij de Boulangerie betaal je natuurlijk wel weer veel meer voor je “baguette et croissant” dan in de supermarkt. Tot slot, Frankrijk staat natuurlijk bekend om de leuke marktjes. Let hier extra goed op want hier staan de kleine ondernemers met pittige prijzen. Je bent echter wel zeker van echte lokale productie.

Overigens is boodschappen doen in Frankrijk nog wel even iets anders dan in Nederland. Vergeet je haast, neem de tijd, ga niet staan zuchten en kijk niet op van praatjes met de kassière.  Ik heb er een aardig stukje over geschreven, al zeg ik het zelf. Elke jaar weer horen we van mensen dat “ze gek werden” in de supermarkt. Ben je nog nooit in Frankrijk geweest, lees dan zeker even mijn blog, dan sta je een stuk relaxter in de rij.

Tip 3 : Goedkoop uit zijn tijdens je vakantie – Wat gaan we doen?

Echt vakantie houden is ook een kunst, maar toch kan er niemand 2 of 3 weken in een stoel hangen bij het zwembad. Er moet “iets” gedaan worden. Gelukkig zijn er in elk land en in elke streek genoeg mogelijkheden om iets te gaan ondernemen of te bezoeken.. Het eerste bezoekje in Frankrijk breng je dan veelal ook aan het Office du Tourisme. Vraag daar meteen naar “coupons de reduction”. Vooral in het hoogseizoen zijn er altijd aanbiedingen dan wel kortingen als je op een bepaalde tijd gaat of met meerdere personen komt.

De grote attractieparken vormen over het algemeen een grotere aanslag op je budget dan andere uitjes. Zeker in de populaire Franse gebieden is er genoeg te doen voor de kleinere portemonnee. Wie wil er nou niet een heerlijke kanotocht maken op 1 van de mooie Franse rivieren? Of een prachtig kasteel bezoeken? Als je goed zoekt tijdens de voorbereiding van je vakantie kom je genoeg dingen tegen die weinig kosten of zelfs gratis zijn.

Oradour sur Glane of een fraai kasteel

Zo vind je vlakbij Le Petit Mas d’ile het overbekende dorp Oradour sur Glane en het iets minder bekendere Montrol Senard. Eerstgenoemde is bekend uit de 2e wereldoorlog. Hier werd om nog steeds onduidelijke reden het volledige dorp, op 5 mensen na, vermoord en alle huizen in brand gestoken. Het dorp staat er nog net zo bij als op die dag. Montrol Senard daarentegen is Pittoresk tot de macht 3. Het hele dorp is een , gratis, openlucht museum.

Ken je “Harry Potter en de halfbloed prins”? De foto van de cover is gemaakt in het kasteel van La Rochefoucauld. Een fantastisch uitje, vlakbij Le Petit Mas d’ile. Op de weg terug rij je langs 2 fantastische recreatie meren, compleet met strandje, snackbar, douches en toiletten. Alweer een topdag beleefd die niet veel hoeft te kosten (Volwassene € 12 en kinderen onder de 12jr gratis).

Tip 4 : Goedkoop uit zijn tijdens je vakantie – Wat gaan we eten?

En dan let je echt goed op je geld, je hebt een leuke plek gevonden, maar dan elke dag dat eten verzinnen. Uit eten gaan doen de meeste families toch wel minimaal 1 keer per vakantie. Over de “Table d’hôte” en de restaurants in onze buurt heb ik een apart blog geschreven. Je verwacht het niet, maar ook met uit eten kan je besparen. Ben je met kinderen? Bedenk dan dat het voor hen al een feestje is als ze niet op de camping eten. Een pizzeria is al een feest.

Maar een pizza is toch ook al snel € 10 en dan nog wat drinken erbij en wellicht een toetje. Frankrijk staat bekend en is geliefd om zijn “plat du jour”. Heel oneerbiedig gezegd “de daghap”, maar dan wel aangekleed zoals het hoort. Momenteel is een gemiddelde plat du jour € 14. Sommige restaurants laten je dan kiezen uit een voor en hoofdgerecht dan wel een hoofdgerecht plus een dessert. Doe er een drankje bij en je bent klaar. Waarschijnlijk even duur als de pizza, maar wel een veel mooiere beleving.

Lokaal eten

Als je geluk hebt zit je in een gebied waar de “marché des producteurs” georganiseerd wordt. Diverse lokale producten, groentes, vlees, brood en zuivel, maar ook frietjes en pannenkoeken (crêpes dus) voor de kinderen. Je koopt wat je wilt eten in de hoeveelheid die je wilt en je laat het ter plaatse bereiden. Daarna gezellig aan de lange tafel. Een wijntje is er ook altijd te koop. Mooier gaat het “uit eten” echt niet worden.

In de voorbereiding van je vakantie kan je alvast in Google Maps klikken op “Restaurants” wanneer je bent ingezoomd op de plaats van bestemming. Klik daarna op lijst en je krijgt alle restaurants te zien. Zo weet je ook meteen of het uit eten een dure zaak wordt of niet. Maar de leukste mogelijkheid blijft toch wel de table d’hôte op een camping. Normaal gesproken altijd een goede prijs – kwaliteit verhouding en je hebt meteen een fijn contact met de andere gasten.

Conclusie

En zo zie je maar weer, goedkoop uit zijn tijdens je vakantie kan echt als je een beetje vooruit denkt dan wel je oriënteert op wat er allemaal in de omgeving mogelijk is.  Er zijn genoeg mogelijkheden om tijdens je vakantie binnen je budget te blijven.  Overigens organiseren wij ook een gezellige table d’hôte. Wil je echt onbezorgd bij ons tafelen, dan zorg je dat de kinderen al iets gegeten hebben. Die spelen toch het liefst en willen niet de hele tijd aan tafel zitten. Kijk maar eens op onze pagina “aan tafel”.

Ook over de table d’hôte heb ik een blog geschreven, zodat je iets meer inzicht krijgt hoe dat allemaal werkt. Maar veel beter boek je een gezellige vakantie van 1 week of langer bij Le Petit Mas d’ile. Zowel in een gezellige gîte als op een hele ruime plek op de camping zal je een fantastische tijd beleven. 

Alvast een fijne vakantie gewenst.

                                                                 Boek hier je gîte              Reserveer je kampeerplek

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top