Skip to content

4 Tips voor een goedkope vakantie

De voorbereiding op een goedkope vakantie

Niet alleen vanwege de huidige economische situatie, maar eigenlijk kijk je altijd wel naar hoe je een goedkope vakantie kunt hebben en dus ook binnen je budget blijft. In dit blog geef ik je 4 tips waar je op kan letten bij het voorbereiden en kiezen van je vakantiebestemming. In mijn volgende blog geef ik je nog eens 4 tips hoe je tijdens jouw vakantie eenvoudig geld kan besparen en slim met je uitgaven om kunt gaan.

Waar ga je op letten?

Alles begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Hoef je niet zo op je geld te letten dan stap je een reisbureau binnen, je laat je adviseren en je maakt een keuze. Helaas is dat niet meer voor iedereen weggelegd. Neem alleen al het vliegen. De prijzen schieten de lucht in. Meer en meer lees je over “de autovakantie” ondanks de hogere benzineprijzen. De auto blijft nog altijd het goedkoopste vervoermiddel als we buiten de landsgrenzen, maar binnen Europa, met vakantie willen.

 

Een goedkope vakantie, bedenk dan

  1. Wanneer ga je met vakantie? (heb je keuze?)
  2. Wat is de beste reismethode? Je reisverzekering!
  3. Welk klimaat zoek je op tijdens je vakantie?
  4. Wat is je budget?

Weerbericht Frankrijk, Frankrijk weersverwachting, Frankrijk weer, Franse weersite, het weer in de Dordogne

Tip 1 : Wanneer ga je met vakantie?

Het zal je niet verbazen dat de goedkope vakantie natuurlijk buiten het hoogseizoen ligt. Toch kan je ook tijdens het hoogseizoen nog voordeel behalen. Er zijn genoeg accommodaties die een korting geven in de laatste week voor en de eerste week na het hoogseizoen. Als je dus bijvoorbeeld 2 weken met vakantie wilt en je kunt ook 1 van die 2 weken meepakken, spaar je direct geld.

Wat ook met regelmaat voorbij komt zijn accommodaties die korting geven wanneer je langer dan 1 week daar verblijft. Bijvoorbeeld € 750 per week, € 1400 per 2 weken en € 2000 voor 3 weken. Zeker families die een appartement boeken gaan vaak 2 dan wel 3 keer een week naar een verschillende locatie. Doe je dat niet dan bespaar je dus ook al weer extra op je totale budget.

Tip 2 : Wat is de beste reismethode voor jouw vakantie?

Zoals ik al schreef in de inleiding is het vliegen minder aantrekkelijk geworden dan wel gemaakt. De trein is verhoudingsgewijs nog steeds erg duur. Bedenk dat je op je bestemming voor bijna elk uitstapje vervoer moet regelen. Blijft over de auto, zeker als je toch Nederland uit wilt. Omdat wij in Frankrijk wonen beperk ik mij tot dit land. Velen zullen gehoord hebben van “route du soleil”. Maar dat is wel een tolweg. Wil je geld besparen dan moet je die dus niet nemen. Ook naar Le Petit Mas d’ile kan je via de tolweg, maar die kost je bijna € 40 enkele reis. Bij ons begint de vakantie al bij het dichttrekken van de voordeur, dus waarom haast om op je bestemming te komen? Een overnachting onderweg is ook vakantie. En binnendoor rijdt je auto ook nog eens zuiniger…….en ik kan het weten.

De auto is normaal gezien het meest relaxte vervoermiddel. Je kan stoppen wanneer je wilt, muziekje erbij en hopen dat de kinderen geen ruzie maken op de achterbank. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, dus denk absoluut aan je reisverzekering. Ik heb 1x de rekeningen voorbij zien komen van Ambulance, vliegtuig en taxi en wij waren heeeeel blij met onze verzekering. Bij OOM verzekering kan je per dag voor elk type reis een verzekering afsluiten. Voor 2 personen voor een vakantie in de bergen was ik voor 10 dagen nog geen € 20 kwijt. Dit was inclusief alles, dus ook eenmalige grote uitkeringen voor die gevallen waar je liever niet aan denkt.

Tip 3 : Welk klimaat zoek je op?

Lekker warm en veel zon. Dat is wat iedereen meteen zal denken, zeker na een lange en koude dan wel natte winter. Iedereen kijkt uit naar de lente om daarna met vakantie te gaan. Toch maakt het dan ook nog uit waar je die zon gaat opzoeken. De zon aan de Côte d’Azur is toch net ff prijziger dan het zonnetje in Normandië. Online is er veel te vinden over het klimaat in een betreffend gebied. Zelf heb ik ook een blog geschreven over het klimaat van de Charente. Wisten jullie dat de Charente een klimaat heeft met de meeste zonuren van West Frankrijk?

Het bepalen van het land en daarna het gebied zal dus ook direct van invloed zijn op de prijzen die je gaat tegenkomen. Een safaritent huren in Oostenrijk is een stuk duurder dan in Slowakije. Dit even om het beeld goed neer te zetten. Maar ja, wij zitten met Le Petit Mas d’ile in Frankrijk en dus zal ik het met andere vergelijkingen binnen Frankrijk houden. Hoef je niet perse de 30 graden en blauwe luchten, dan wordt de keuze alweer een stuk ruimer. Vergelijk eens prijzen van de Charente met de Provence of de Ardèche. Er gaat een wereld voor je open.

Tip 4 : Welk budget heb je voor jouw vakantie?

Als we het dan toch over goedkope en dure vakanties hebben, dan komt automatisch ook je budget ter sprake. In eerdere periodes waar het met de economie minder ging zagen wij het ook al. Het vliegen neemt dan percentagegewijs meteen af en dat van de autovakantie neemt toe. Maar ook dan moet je nog kiezen. Ga je kamperen of kies je voor een gîte dan wel appartement of studio? Het budget van de kampeerder is, afhankelijk van het soort camping, vaak kleiner dan die van de vakantieganger die voor een gîte kiest.

Een klein voorbeeld. Een gemiddelde gîte in Frankrijk kost rond de € 700 per week. Kamperen kan op vele campings al voor rond de € 30 per dag voor een gezin met 2 kinderen. Maar ook binnen het kamperen zijn er dan weer grote verschillen. Schrik niet van een camping waar je € 50 dan wel € 60 per nacht moet betalen om nog maar te zwijgen van de luxe safaritenten. Deze zijn vaak nog duurder dan een gemiddelde gîte. Kortom, denk goed na wat je te besteden hebt en wat je wensen en eisen zijn.

zwembad

 

Goedkope vakantie in Frankrijk

En zo kom ik weer terug bij de voorbereiding van je goedkope vakantie. Je ziet dan dat zowel de keuze van het land, het gebied binnen dat land, de soort accommodatie en de manier van reizen, allemaal van invloed zijn op je budget. En dus ook dat je van te voren al veel kunt besparen door slimme keuzes te maken. Denk aan de plek van de supermarkt, de keuze van hoe luxe de camping moet zijn, rij ik wel of niet via de tolwegen

iedereen weet dat de Côte d’Azur nou niet de goedkoopste bestemming is. Wat men niet weet is dat midden Frankrijk het goedkopere deel is. De Charente leent zich bij uitstek om, voor velen, een nieuw stukje Frankrijk te ontdekken. Wij helpen je om jouw vakantie bij ons te realiseren binnen – bijna – elk budget. Wil je alvast meer lezen over wat wij en onze omgeving te bieden hebben? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en krijg gratis ons e-book 

In de volgende blog ga ik verder in op hoe je slim en goedkoop met je uitgaven om kan blijven gaan wanneer je eenmaal op de plaats van bestemming bent.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top