Skip to content

Een kamer of gîte huren na de Lockdown

Klik hier voor het laatste nieuws

Zijn er beperkingen bij een gîte of kamer?

Het valt overal te lezen, de vakantie in eigen land viert hoogtij, en begrijpelijk met alle onzekerheid. Maar toch zijn er vele families die straks toch “gewoon” naar Frankrijk met vakantie willen en die komen natuurlijk niet graag voor verrassingen te staan.

Alle kamers en gîtes zijn in principe nu al beschikbaar, maar ja, dan alleen voor de Fransen die vanaf 11 mei binnen een straal van 100 km mogen gaan reizen. Alle ogen zijn gericht op Macron, wanneer komt hij met de datum dat de toeristen het land in mogen?

Als gezegd, een kamer mag er al gehuurd worden, maar dan alleen met ontbijt geserveerd op de kamer. Mensen mogen elkaar in het gebouw niet tegenkomen………..en gelukkig (?) kan dat ook niet bij ons. Elke gîte is bij ons echt privé, maar uiteraard kom je elkaar tegen in de tuin, gelukkig maar.

Verder zijn er aan een verblijf in een gîte of kamer geen extra maatregelen verbonden.

Van de Franse ministers :

Nieuw fase vanaf 2 juni

Deze nieuwe maatregelen zijn van toepassing op fase 1 van de Franse déconfinement, die duurt van 11 mei tot 2 juni. De komende maand kijkt de Franse overheid welke verdere versoepeling er mogelijk is na 2 juni en in de zomer.

Wat betekent het dat de ‘sanitaire noodtoestand’ in Frankrijk nog tot juli duurt?

Diverse Nederlandse media benadrukken dat de Franse gezondheidsnoodtoestand verlengd is tot 24 juli en schrijven dat vakantiegangers dus niet welkom zijn tot die datum. Deze ‘état d’urgence sanitaire’ zegt echter niets over de vraag vanaf wanneer buitenlanders weer door Frankrijk mogen reizen. De noodtoestand verlengen is een politieke en administratieve maatregel die ervoor zorgt dat de Franse overheid veiligheidswetten versneld mag invoeren om het virus te bestrijden. Ook is het NIET waar dat buitenlanders die Frankrijk binnenkomen in de toekomst verplicht twee weken in quarantaine zouden moeten.

President Macron zei eerder dat er tot 2 juni nog geen beslissingen genomen worden over de zomermaanden. Gisteren werd wel bekend dat reizigers uit Schengenlanden tot 15 juni nog steeds enkel volgens zeer beperkte regels naar Frankrijk mogen reizen (zie ook onder).

Zijn campings, hotels en B&B’s in Frankrijk open deze zomer?

Chambres d’hôtes en hotels mochten en mogen in principe openblijven tijdens de Franse lockdown, mits gasten het ontbijt op hun kamer eten en ze niet in contact komen met andere gasten.

In praktijk zijn de meeste hotels in Frankrijk echter nog steeds gesloten. Ook mag de Franse overheid vanwege de gezondheidsnoodtoestand (‘état d’urgence sanitaire’) hotelkamers ‘confisqueren’ voor verplegend personeel of voor zieken.

Over de heropening van campings in Frankrijk is deze week opnieuw niets gezegd, maar in elk geval dus niet voor 2 juni.

Zijn de Franse grenzen gesloten?

De grenzen van Frankrijk zijn alleen gesloten voor niet-Schengenlanden en blijven dat tot nader order. De grenzen met andere Europese landen zijn nooit officieel dichtgegaan, maar er gelden wel strenge restricties. Buitenlanders mogen alleen door Frankrijk reizen om een paar specifieke redenen (zie onder), deze restricties blijven tot minstens 15 juni van toepassing. 

Ook voor de Belgische grens gelden strenge restricties overigens, tot tenminste 8 juni.

Back To Top