Skip to content

Kamperen na de Lockdown

Klik hier voor het laatste nieuws

Wat gaat er gebeuren als we weer mogen?

Vooralsnog blijven in ieder geval alle campings in Frankrijk voor de niet Fransen gesloten tot eind mei. Alles valt en staat met wanneer de grenzen open gaan. Desondanks is iedere campingeigenaar er van overtuigd dat er nog een seizoen gaat komen, hoe lang of hoe kort ook.

Overigens was Le Petit Mas d’ile 13 jaar geleden al Coronaproof met zijn kampeerplaatsen van minimaal 250 m2.
Maar in de huidige situatie ontkomt niemand er aan om aanvullende maatregelen te nemen. De maatregelen voor een camping in Frankrijk zijn nog niet bekend, maar wij denken dat het niet veel gaat verschillen dan van de regels die nu al in Nederland zijn ingevoerd.

In Frankrijk wordt in bijna alle gevallen 1 meter afstand als regel gehanteerd, dit in tegenstelling tot de 1½ meter in Nederland. Dus niet raar opkijken als “men” dichterbij staat.

Buiten rondom ons sanitairgebouw hebben wij alles 1-richting verkeer gemaakt. ZO kom je automatisch na het toilet langs de kranen met alleen koud water. Uiteraard verzorgen wij de zeep. Voor de afwas loop je een andere route in een andere richting. In de avond kunnen ALLE wasbakken gebruikt worden voor tanden poetsen/of wassen. Binnen zijn er 2 wastafels en 3 douches en in totaal 4 toiletten.

Van de Franse ministers :

Nieuw fase vanaf 2 juni

Deze nieuwe maatregelen zijn van toepassing op fase 1 van de Franse déconfinement, die duurt van 11 mei tot 2 juni. De komende maand kijkt de Franse overheid welke verdere versoepeling er mogelijk is na 2 juni en in de zomer.

Wat betekent het dat de ‘sanitaire noodtoestand’ in Frankrijk nog tot juli duurt?

Diverse Nederlandse media benadrukken dat de Franse gezondheidsnoodtoestand verlengd is tot 24 juli en schrijven dat vakantiegangers dus niet welkom zijn tot die datum. Deze ‘état d’urgence sanitaire’ zegt echter niets over de vraag vanaf wanneer buitenlanders weer door Frankrijk mogen reizen. De noodtoestand verlengen is een politieke en administratieve maatregel die ervoor zorgt dat de Franse overheid veiligheidswetten versneld mag invoeren om het virus te bestrijden. Ook is het NIET waar dat buitenlanders die Frankrijk binnenkomen in de toekomst verplicht twee weken in quarantaine zouden moeten.

President Macron zei eerder dat er tot 2 juni nog geen beslissingen genomen worden over de zomermaanden. Gisteren werd wel bekend dat reizigers uit Schengenlanden tot 15 juni nog steeds enkel volgens zeer beperkte regels naar Frankrijk mogen reizen (zie ook onder).

Zijn campings, hotels en B&B’s in Frankrijk open deze zomer?

Chambres d’hôtes en hotels mochten en mogen in principe openblijven tijdens de Franse lockdown, mits gasten het ontbijt op hun kamer eten en ze niet in contact komen met andere gasten.

In praktijk zijn de meeste hotels in Frankrijk echter nog steeds gesloten. Ook mag de Franse overheid vanwege de gezondheidsnoodtoestand (‘état d’urgence sanitaire’) hotelkamers ‘confisqueren’ voor verplegend personeel of voor zieken.

Over de heropening van campings in Frankrijk is deze week opnieuw niets gezegd, maar in elk geval dus niet voor 2 juni.

Zijn de Franse grenzen gesloten?

De grenzen van Frankrijk zijn alleen gesloten voor niet-Schengenlanden en blijven dat tot nader order. De grenzen met andere Europese landen zijn nooit officieel dichtgegaan, maar er gelden wel strenge restricties. Buitenlanders mogen alleen door Frankrijk reizen om een paar specifieke redenen (zie onder), deze restricties blijven tot minstens 15 juni van toepassing. 

Ook voor de Belgische grens gelden strenge restricties overigens, tot tenminste 8 juni.

Back To Top