Skip to content

La fibre arrive (er komt glasvezel)

Dat waren de eerste veelbelovende woorden op Facebook van Orange. Ondertussen vliegen de mailtjes met aanbiedingen je om de oren van de diverse maatschappijen. Het is al weer ruim 2 jaar geleden dat er op ons kleine weggetje, de D71, een witte auto stilstond in de buurt van de paal waar o.a. onze telefoonlijn en dus ook internet, met ADSL, op zit. Even later kwam er ook nog wat grover geschut want de telefoonlijn gaat vanaf die paal in de grond tot voorbij de ingang van onze camping.

Nieuwsgierig en hoopvol als ik ben, als het om onze internetverbinding gaat, liep ik naar de mannen toe. Mijn Frans is ondertussen wel van boven gemiddeld niveau en ik sprak ze dan ook aan met een vlot lopende volzin. Toch weer die vraagtekens in de ogen. Nog eens goed kijkend naar de mannen kon ik maar 1 denken bedenken : dit zijn geen Fransen. Inderdaad, Portugezen. Aangezien mijn Portugees nu niet is wat het nog nooit is geweest ging ik verder met de bekende kromme korte Engelstalige zinnetjes zoals wij dat ook in Azië gewend waren.

Yes yes is coming

Hello, for internet this? Yes was het korte antwoord. Aha, okay, so this is fiber? Yes was alweer het antwoord. And eh…..is ready when? Toen kwam er helaas geen Yes, maar slechts het ophalen van de schouders. Helaas, we moeten verder op onderzoek. Een paar weken later had ik voor een ander geval, onze beroemde borden met 50 km/u (wat deze zomer werkelijkheid gaat worden) toch een afspraak bij de burgemeester, en hij wist me te vertellen, in 2019 dus, dat uiterlijk eind 2021 iedereen aangesloten zou moeten zijn. Croissez les doigts oftewel laten we het hopen.

Het ondertussen bekende jaar 2020 brak aan en steeds meer wagentjes en steeds meer Portugezen zag ik in elk dorp en langs elk landweggetje de lange zwarte kabels trekken. Zou het dan toch? Nog maar even niets vragen want die gasten zijn nog wel even bezig. Zo af en toe verscheen er een soort van advertentie van Orange op Facebook met de tekst “la fibre arrive”. Moet je net al die Franse op Facebook hebben. Het regende opmerkingen in de trend van “ja ja, natuurlijk, in 2035” of “klopt, wij hebben het, maar het werkt niet” en ook gelezen “alles aangesloten maar er is een probleem”. Nou, daar word je lekker optimistisch van.

De technicien

Het wordt dan 2021 en de berichten worden frequenter van Orange op de socials en ik hoor zelfs dat er mensen naar volle tevredenheid zijn aangesloten. In februari is het prachtig weer en we hebben een lunch bij vrienden wanneer er plots een man in de tuin staat met een laptop en tas onder de arm. Wat bleek, hij kwam een afspraak maken voor de technicien die “la fibre” zou komen aansluiten. Wooow, het gaat echt gebeuren. Alles was ingevuld en de afspraak gemaakt, 15 februari komt alles in orde. Maar eh meneer………weet u ook wanneer St Germain aan de beurt is? Even kijken…….ja, uiterlijk september bent u aangesloten.

Nou, dat bood hoop voor de toekomst. Maar al wat er kwam, geen technicien aan ons huis. Plots stond er op de Facebookpagina van Confolens een bericht over Orange dat Confolens binnenkort aangesloten wordt. Ik er meteen maar even op reageren : wat is binnenkort? En … dit soort berichten lees ik al een aantal maanden. Binnen een dag was er al antwoord dat er volgende week (eind februari was dat) een afspraak is met Orange om de bekende spijkers met koppen te slaan. En ja hoor, 19 maart………… piep piep……… een sms van Orange : La fibre arrive au Le Petit Mas d’ile. Eerst zien en dan geloven in dit geval, ondanks een katholieke opvoeding 😊

Afspraak

Er zat een linkje bij die ik moest aanklikken. Meteen maar doen. Ik kreeg een schermpje te zien met 4 mogelijkheden en 1 ervan was om een afspraak te maken. Je moest je 06 nummer intoetsen en op “valider” klikken. Ook gedaan en tot mijn stomme verbazing kreeg ik meteen iemand aan de lijn die alles binnen een kwartier geregeld had. Afspraak voor de aansluiting, opsturen van het nieuwe modem en het nieuwe abonnement wat niet eens duurder werd.

De afspraak staat op 9 april. Maar ja, bij die vrienden is de technicien ondertussen geweest, maar die kon niets doen, want er stonden nog een aantal bomen in de weg en zoals die bomen stonden en de diverse takken hingen mochten zij niets doen. Bij ons ligt de kabel aan de overkant van de straat en hebben wij bomen en struiken. Ik ben nu al benieuwd wat de beste man op 9 april gaat zeggen. La fibre arrive………..mais quand?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top