Skip to content

Wandelroutes in Frankrijk

De morgenstond heeft goud in de mond. Nou, hoe waar was dat op 1 van mijn eerste wandelroutes in Frankrijk in de ochtendzon. Een licht briesje erbij maakte het helemaal compleet. Genietend van deze start zette ik de eerste stappen van mijn wandeling. De frisse geur van dennennaalden, net gemaaid gras, paarden op een weiland. Ik neem het eerste pad richting St Germain de Confolens. Vandaag ga ik de GR®48 verkennen, een pad dat me door glooiende heuvels, langs idyllische dorpjes en langs een eeuwenoud kasteel zal leiden.

Al snel word ik getrakteerd op prachtige uitzichten over de vallei van de Vienne. De rivier kronkelt zich prachtig door het landschap, omzoomd door weidse graanvelden en groene bossen. Op een gegeven moment zie ik de contouren van St Germain de Confolens, met zijn imposante kasteel dat hoog op een heuveltop staat.

Marktjes in Frankrijk

Het pad voert me langs idyllische dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Kinderen spelen op het dorpsplein, terwijl oudere mannen met een stok in de hand de krant lezen op een terrasje. De geur van versgebakken brood vermengt zich met de zwoele geur van bloemen in de tuinen. Een restaurant heeft net de deur open, want om 12 uur zullen daar vele Fransen weer de lunch nuttigen.

Het dorpje heeft zo’n typische plek waarvan je weet dat daar in de zomer van die echte Franse marktjes zullen zijn. Lokale bewoners verkopen hun eigen groente en fruit en de bekende blauwe werkschorten voor de vrouw worden daar verkocht. Het zijn zaken die je op vele wandelroutes in Frankrijk tegen kan komen.

Wandelroutes in Frankrijk – bureau de tourisme

Tegenwoordig loopt bijna iedereen wel met een app zoals Komoot of Wikiloc. Velen zijn echter verknocht aan de ouderwetse kaart. Gelukkig zijn er ook nog steeds wandelkaarten verkrijgbaar bij het bureau de Tourisme. Zelf gebruik ik wikiloc. Erg handig vanwege alle details die worden weergegeven. Loop je een reeds geuploade wandeling dan staan er ook vaak foto’s in van plekken die meer dan de moeite waard zijn.

Een ander voordeel is dat je meteen het aantal hoogtemeters weet en tijdens het wandelen zelfs het profiel in beeld kan krijgen. Foutlopen is er dan ook tegenwoordig bijna niet meer bij. In het begin kan het even wennen zijn, maar eigenlijk is de app al dan niet in combinatie met een GPS horloge wel erg fijn.

Wandelroutes in Frankrijk – Confolens en de Charente

Vervolgens gaat de tocht verder door glooiende heuvels, bezaaid met wilde bloemen en fruitbomen. In de verte hoor ik het gebel van schapen en koeien die grazen in de velden. De zon schijnt warm op mijn gezicht. Dat je hier zo vrij in de natuur een gelukzalig gevoel van krijgt laat zich raden.

Terwijl ik terug wandel naar Confolens, besef ik dat ik een fantastische dag heb beleefd. De prachtige natuur, de idyllische dorpjes en de rijke historie van de omgeving hebben mij aangenaam verrast. Confolens, in het hart van de Charente, is een plaats die meer aandacht zou verdienen. Een plek waar je heerlijk kunt genieten van de ongerepte schoonheid van Frankrijk. Kortom, hier liggen prachtige “wandelroutes in Frankrijk”

 

Tips:

De GR®48 behoort tot de lange afstandspaden, maar er zijn ook tal van kortere routes in de omgeving van Confolens.

In het VVV-kantoor van Confolens vind je kaarten en brochures met informatie over wandelroutes in de omgeving.

Vergeet niet om zowel stevige als soepele schoenen mee te nemen. Uiteraard is voldoende water meenemen altijd een must.

Neem de tijd om te genieten van de prachtige natuur en de idyllische dorpjes.

Extra:

Voor de liefhebber van gastronomie zijn er in de omgeving van Confolens diverse restaurants waar je kunt genieten van heerlijke streekgerechten.

Confolens is ook een interessante stad voor liefhebbers van historie. De stad heeft een rijk verleden en historische bezienswaardigheden om te bewonderen.

Ik hoop dat mijn verhaal je inspireert om ooit zelf de omgeving van Confolens te verkennen.

Meld je aan als je op de hoogte wilt blijven van wandelweken die wij in 2025 gaan organiseren

Info mbt wandelvakantie

Back To Top