Skip to content

Bezienswaardigheden in de Charente – 5 tips

Met vakantie naar de Charente? Dan wil je weten : wat zijn de bezienswaardigheden in de Charente? Afhankelijk van hoeveel dagen je in de Charente blijft, gaat men er ook al vrij snel op uit.  Maar zoals elk jaar breekt er een periode aan om te gaan bedenken : waar naartoe deze zomervakantie en wat gaan we doen? Nog steeds gaat een heel groot deel van de vakantiegangers naar Frankrijk. Niet alleen heeft het land ontzettend veel te bieden, ook is het er in de zomer zo goed als altijd mooi weer, niet onbelangrijk voor je vakantiebestemming.

Maar afgezien van de keuze hoe en waar je de vakantie door gaat brengen, willen velen toch ook wel weten of er nog iets te doen is dan wel wat er bezichtigd kan worden. De Charente is bij lange na nog niet zo toeristisch als de Dordogne, Provence of de Ardèche. Gelukkig niet zeggen wij nog steeds. Geen hordes toeristen hier over straat of op de strandjes bij de meren. Zelfs op de mooiste wandelroutes kom je weinig mensen tegen. En toch is de lijst van bezienswaardigheden in de Charente erg lang.

Middels dit blog wil ik alvast een voorzetje geven over wat er allemaal te doen is tijdens je vakantie. Maar ook waar je nog meer heen zou kunnen om dingen te bezichtigen, te winkelen of lekker te lunchen. Tenslotte moet de inwendige mens ook nog eens verzorgd worden. Waar kan je dat beter doen dan in dit land waar eten een meer dan belangrijk onderdeel van de dag is. Over het uit eten bij ons in de buurt heb ik overigens ook nog een apart blog geschreven.

Maar goed, je bent op je vakantieadres aangekomen in de Charente, liefst natuurlijk bij Le Petit Mas d’ile. Je hebt je intrek genomen in een gÎte dan wel heb je je tent opgezet, caravan geplaatst of je koffers uitgepakt in een ander onderkomen. Na een paar dagen van niks doen en relaxen komt bij menigeen toch de vraag naar voren : wat kunnen we gaan doen? Gelukkig staat er al het een en ander in ons gratis e-book, maar voor het geval je die nog niet hebt, hierbij een lijstje met dingen die je eigenlijk wel gezien of gedaan moet hebben wanneer je bij ons in de Charente bent.

Bezienswaardigheden in de Charente

Confolens

Een naam afkomstig van “confluentie” wat zoveel betekent als het samenvloeien. In dit geval van 2 rivieren, de Vienne en de Goire. Vroeger was Confolens de departementale hoofdstad van de Charente. Tegenwoordig is dat Angoulême. Confolens telt bijna 3000 inwoners en vooral de binnenstad die tegen de heuvels op loopt is een stadswandeling meer dan waard. Confolens staat zeker ook bekend om het “Festival de Confolens”. Een in augustus terugkerend festival met zang en dans. Folklore van over de hele wereld van een zeer hoog niveau. Als je de kans hebt, maak het mee, alleen al vanwege de unieke gezellige sfeer in de stad, de leuke muziek en spectaculaire dans.

Ook is Confolens vertrekpunt van een tocht per fiets over het spoor. De welbekende vélo rail. Met een speciaal wagentje ga je met maximaal 5 personen van Confolens naar Manot en weer terug. Wel zelf trappen. Een fantastisch uitje met de kinderen. Confolens biedt ook de nodig restaurants en terrassen. De gezelligste is die van Patawrap aan de oevers van de Vienne bij St Germain de Confolens. En als we het dan toch over de Vienne hebben, dan is er niets leuker om van Confolens naar St Germain de Confolens te kanoën. Je eindigt dan bij het terras van Patawrap.

Chateau La Rochefoucauld

Als je het hebt over bezienswaardigheden in de Charente, dan mag een kasteel niet ontbreken. Kastelen, dan denken de meesten, terecht, meteen aan de Loire vallei. Maar de Charente kan er ook wat van. Het pronkstuk is toch wel het kasteel van La Rochefoucauld. Gelegen op 30 min van Le Petit Mas d’ile, of, als je vanaf Angoulême komt, 15 minuten ten Noord Oosten van Angoulême. Vanaf de snelweg zie je het majestueuze kasteel al van verre. Je hebt je navigatie bijna niet nodig om er te komen. Een kasteel wat nog steeds bewoond wordt door de barones en waar onafgebroken gerenoveerd wordt middels de inkomsten van de bezoekers.

Je mag overal komen. Een aanrader is de bibliotheek, maar wel even vragen op welk tijdstip die te bezichtigen is, want die is alleen onder toezicht te betreden. Maar je kan ook helemaal afdalen naar de kerker en de grote ronde stenen trap zou je bekend kunnen voorkomen van een Harry Potter film. Weet jij op welke filmposter die trap staat? Let op, het kasteel is op dinsdag gesloten.

Cognac

Wie kent de naam eigenlijk niet? Maar als je dan toch in de Charente bent en je wilt eens wat anders zien dan de gebruikelijke wijngaarden, ga dan naar Cognac. Zelfs met kinderen een leuk uitstapje. Afhankelijk van hun leeftijd doe je wel of niet een rondleiding met de uitleg op de koptelefoon. Als je gaat boek dan de tour bij Hennesy. Het leuke daarvan is dat je ook nog een kort boottochtje maakt over de rivier de Charente. De opslag van de cognac ligt namelijk aan de overkant van het Hennesy gebouw.

Rijdend door de streek van Cognac zie je uiteraard overal borden staan van de lokale ondernemers. De kans is vrij groot dat wanneer je een willekeurig pad op rijdt je daar ook wijn en andere zaken kan kopen. Voor velen onbekend is de Pineau de Charente. Proef een klein glaasje en je bent dan waarschijnlijk wel verkocht. De rode is veruit favoriet bij velen. Pineau wordt gemaakt van ¼ eua de vie en ¾ druivensap. Een heerlijk aperitiefje, maar ook na het eten erg lekker 😉

Vallée des Singes

Oftewel de apenvallei. Ja wat moet je je daar nu weer bij voorstellen? Nou, helemaal niet moeilijk. Het is een prachtig groot park met vele soorten apen. De aanleg is gedaan door dezelfde architect als die van de Apenheul in Nederland. Kortom, zeer fraai aangelegd en vele bijzondere apen. Totaal niet moeilijk om hier een dagbesteding van te gaan maken. Overal is uitleg en staan de voedertijden duidelijk aangegeven. En dat op ongeveer 40 minuten van onze camping.

Ook op een warme dag is het daar prima vertoeven vanwege de vele bomen. Eten en drinken is ook overal verkrijgbaar. Leuk om te weten is dat apen niet zwemmen en er veel water aanwezig is als afscheiding tussen de mensen en de apen. Heel bijzonder zijn de Bonobo apen. Het enige park in Europa waar je deze apen kan zien.

Mortemart, Montrol Senard en Oradour sur Glane

We noemen deze in 1 adem omdat deze dorpjes op steenworp afstand van elkaar liggen. Mortemart is een klein plaatsje in het departement Haute-Vienne. Het plaatsje staat bekend om haar schoonheid en behoort dan ook tot de vereniging van ‘Les Plus Beaux Villages de France’, oftewel de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk. Eigenlijk dus meteen 3 bezienswaardigheden in de Charente.

Toegegeven, Mortemart is echt een piepklein plaatsje. Met de auto rijdt u er in een paar minuten door heen. Als u dit plaatsje bezoekt kunt u dit dan ook het beste te voet doen. De mooie straatjes zijn absoluut de moeite waard om door heen te wandelen. Voor een bezoek aan dit kleine plaatsje kunt u ongeveer een uur tot anderhalf uur de tijd nemen.

Montrol Senard ligt weer op steenworp afstand van Mortemart. Minstens net zo schilderachtig. Via een korte steile weg ben je na 1 km in Montrol Senard. Wat meteen opvalt is het fraaie plein met net even lager gelegen een zeer goed restaurant “Table du Lavoir”. Rondom de kerk ligt het pittoreske dorpje wat zeer de moeite waard is om te bezichtigen. Een groot deel van het dorp is een openlucht museum. Zo kan je de oude school, de klompenmakerij en het oude café bezoeken. Ook zijn er nog diverse oude werktuigen te zien, zoals hoe vroeger de paarden van hoefijzers werden voorzien maar ook een hele oude druivenpers.

Persoonlijk raden wij aan om met Oradour sur Glane te beginnen. Het dorp is bij velen bekend vanwege de gruweldaden uit de 2e wereldoorlog. Het dorp is volledig in de brand gestoken, inclusief alle inwoners. Slechts een klein aantal wist middels een wonder aan deze daden te ontsnappen. De impact kan echt groot zijn, maar het zal voor eeuwig een onderdeel van de geschiedenis blijven en eigenlijk een “must see” wanneer je in deze streek met vakantie bent. Bij ons ligt een Nederlandstalig boekje met uitleg over wat er is gebeurd.

Na Oradour is het dan fijn om vervolgens Mortemart en Montrol Senard te bezoeken. Alle 3 de dorpen liggen op korte afstand van elkaar en van le petit mas d’ile. Kortom, een perfecte en complete dagbesteding tijdens je vakantie.

Als ik zelf deze 5 bezienswaardigheden in de Charente nog eens teruglees, dan krijg ik zelf al zin om met vakantie te gaan. Als gezegd, de lijst is nog een stukje langer want er is nog een dubbele zipp-lijn in Isle Jourdain, een klimpark in Massignac, kanovaren vanuit Confolens of Exideuil en ga zo maar door. Kortom, er is zelfs genoeg reden om het niet bij 1 vakantie op Le Petit Mas d’ile te laten.

Wil je weten wat voor gîtes wij hebben dan wel hoe leuk onze camping is? Klik dan op de button van je keuze en laat je verrassen door de veelzijdigheid van onze vakantie accommodatie.

Onze gîtes
     De camping

Een fijne vakantie gewenst, waar dan ook.

Back To Top