Skip to content

Franse marktjes en restaurants

Franse marktjes en restaurants – hoe en wat?

Franse marktjes en restaurants bezoeken tijdens je zomervakantie, wie wil dat nou niet. Welnu, middels dit blog wil ik jullie alvast op weg helpen wanneer je op vakantie gaat naar de prachtige Charente. Vraag 100 Nederlanders op straat naar een Franse vakantiebestemming en de meerderheid zal zeggen Dordogne, Ardèche of Provence. Stuk voor stuk mooie streken uiteraard, maar je weet dan ook meteen dat “de meute” van de vakantiegangers daar zit. Gelukkig zijn er ook vele vakantiegangers die de minder toeristische kant van Frankrijk opzoeken. Nog net zo leuk, net zoveel te doen en, in het geval van de Charente, ook nog eens met de meeste zonuren van Zuidwest Frankrijk.

In dit blog zal ik verder ingaan op de Franse marktjes en de restaurants. Wat kan je er verwachten? Waar moet je op letten en wat mag je absoluut niet missen! Uiteraard is ieders smaak verschillend en daarom zal ik proberen een zo neutraal mogelijk beeld te geven van die Franse marktjes en restaurants. Ook in Frankrijk staat de tijd niet stil, hoewel je dat in diverse kleine dorpjes wel zou denken. Vrouwen in de bekende geruite werkschorten en mannetjes die om 10 uur aan de rosé zitten. Het is nog steeds niet veranderd.

Franse marktjes

In een eerder blog schreef ik al over de bezienswaardigheden van de Charente. Daarin kon je al lezen dat je je hier in de Charente absoluut niet hoeft te vervelen. Zowel voor de rustzoeker als voor de actieve vakantieganger is het voortreffelijk vertoeven in de Charente. Als men er dan toch op uit wil gaan dan valt al snel de term “Franse marktjes”. Iedereen heeft wel het beeld voor ogen met leuke kraampjes, lange strengen met verse knoflook, de mannetjes met hun baret en niet te vergeten Le Boulanger met al zijn prachtige broden. Ook over “brood in Frankrijk” heb ik een informatief blog geschreven. Maar die Franse marktjes dat wil iedereen meemaken.

Nu moet je ondertussen wel een echt onderscheid maken in de Franse marktjes. Er zijn weekmarkten in de echte kleine dorpjes, maar ook die dunnen steeds verder uit vanwege de opkomst van de grote supermarkten. Wij zelf komen al meer dan 30 jaar in Frankrijk en zien die verandering ook. Natuurlijk zijn er nog steden waar de echte Franse marktjes nog welig tieren. In Frankrijk is de markt echter niet zoals in Nederland dat je er voor de koopjes heen gaat of voor bepaalde zaken goedkoper uit bent. Daarnaast heb je dan ook nog de rommelmarkten die vooral in voorjaar en zomer georganiseerd worden. Beter bekend onder “vide grenier” of “bric a brac”.

Restaurants

Vakantie is er natuurlijk vooral om je eigen figuurlijke batterij weer op te laden. Echt vakantie vieren is voor menigeen nog best een lastige opgave, zeker wanneer je ook nog eens actieve kinderen hebt. Gelukkig spelen de kinderen bij ons bijna allemaal met elkaar. Op het grote veld hoef je ze ook nog eens amper in de gaten te houden. Ze kunnen nergens heen, anders dan de centrale ingang. Maar goed, ook tijdens je vakantie moet er gegeten worden. Wat is er dan leuker en lekkerder om eens een echte Franse “plat du jour” te gaan bestellen bij 1 van de restaurantjes? Heerlijk toch. In het zonnetje op een terras, glaasje wijn erbij. Genieten. In een ander blog vertel ik nog meer over de Franse restaurants.

Nou wil het toeval dat wij ondertussen na 17 jaar wel wat adresjes kennen 😉Zeker in de zomer zijn er genoeg restaurants te vinden. Bedenk wel dat je in Frankrijk bent en ook nog eens in een stadje van 3000 inwoners, dus niet alles is om de hoek. In Frankrijk is het heel normaal dat je 15-30 minuten rijdt voor een leuk en gezellig restaurant. Voordeel van Le Petit Mas d’ile dat we zelfs 2 toplocaties binnen 10 minuten hebben. Tel daar dan ook nog eens een heerlijke kebab dan wel een echt goed fast food restaurant in Confolens bij op en er is echt voor ieder wat wils. Zelfs het restaurant van het hotel in Confolens, met terras aan het water, is een echte aanrader.

Franse marktjes en restaurants – niet vergeten

Laten we alles nog even kort op een rijtje zetten, zodat alles duidelijk is wanneer we het in Frankrijk over de Franse marktjes en de restaurants hebben. Wat ik hier boven nog niet had verteld dat in Frankrijk de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag is. Daarom zie je anno 2024 nog steeds heel veel winkels die tussen 12 en 2 gesloten zijn. Dat is voor de Fransen het moment van de dag om te eten. Meer dan 90% van de Fransen neemt een warme maaltijd tussen de middag. Dus bedenk dat als je ergens wilt eten dat je van te voren goed informeert of de keuken (nog) wel open is. Om half 2 een restaurant binnen stappen …… daar maak je geen Franse vrienden mee 😉

Hetzelfde geldt ook voor de Franse marktjes en rommelmarkten. Zie je ergens een aankondiging staan van een markt, ga er of vroeg heen of om half 2 a 2 uur. Want ook alle standhouders gaan tussen 12 en 2 eten. Ook wij hebben ons neus gestoten door om 12 uur naar een markt te gaan om vervolgens bij 70% van de stalletjes niemand aan te treffen. Oh ja, en zeker niet onbelangrijk en een eye-opener voor menig Nederlander : je krijgt altijd gratis brood en water bij je warme maaltijd. Als de bediening goed is hoef je daar niet eens om te vragen. Wel wat anders dan het duurbetaalde kraanwater in Nederland.

Hopelijk heeft dit weer iets bijgedragen aan een mooie toekomstige ervaring op het Franse platteland, dan wel in een drukke(re) toeristische streek.

A bientôt

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top