Skip to content

De burgemeester

Ik ga naar Frankrijk en ik kom nooit meer terug. Dat zongen de Amazing Stroopwafels in 1984 en nog steeds wordt het nummer vaak gedraaid bij Radio Tour de France. Vorige keer schreef ik al over onze versie van “Ik Vertrek”. Maar eenmaal in Frankrijk geland begint het echte andere leven pas echt. Het Franse leven. Dat leven van “je eigen gang gaan” of dat van “leven als God in Frankrijk” terwijl de Franse uitdrukking daarvoor is : être (heureux) comme un coq en pâte.  Zelf heb ik gehoord “vivre comme le roi au chateau”. Maar goed, het wordt ook een leven dat veel vragen op kan roepen, dat zal niemand verbazen. Kijk alleen maar eens op deze pagina van Raad & Daad Frankrijk 😊.

En juist door al die vragen kreeg ik het idee om dit stukje te schrijven. Iedereen die in Frankrijk woont,  dan wel wil gaan wonen, heeft ongetwijfeld 1 of meerdere vragen dan wel heeft ze gehad. Als je er net woont begint het vaak al met vragen over de elektra, verzekering, fosse septic en ga zo maar door. Maar waar begin je?

De burgemeester

Als ik mij niet vergis is het meest voorkomende antwoord dat hier op deze pagina voorbij komt “de burgemeester” of de inmiddels bekende “buurman die boer is”. Recent zag ik nog een stukje tekst over een fosse septic hoe een aanpassing van iets bij de burgemeester moest worden aangevraagd, of iets in die trend. Toegegeven, de burgemeester is in vele gevallen je eerste toevlucht en hij of zij, dan wel anderen bij de Mairie, helpen je altijd verder. Maar voor alle toekomstige inwoners : vragen over je fosse stel je in 1e instantie bij de Commune du Communauté / SPANC.

Maar is een “deskundige” nu ook echt een deskundige op Facebook? Ik geloof echt dat iedereen het beste voor heeft met de vragensteller, maar als je, zoals gisteren, serieus stelt dat een dakkapel van invloed is op het (wettelijke) volume van je fosse septic, dan krijg ik toch echt vraagtekens in mijn ogen. De  vraag ging overigens over een eventuele vergunning voor een dakkapel, is die wel of niet nodig? Ik heb lang niet alle antwoorden gelezen, alleen al vanwege de eerste 2 antwoorden die ik voorbij zag komen : eerste antwoord JA en tweede antwoord NEE. Ik als niet deskundige had weer een heerlijke ochtend.

Zelf heb ik eigenlijk 3 plekken waar ik naar binnen stap wanneer ik niet weet waar ik moet beginnen en dat zijn in willekeurige volgorde Bureau des Finances, Commune de communauté maar vaak begin ik bij de Mairie.

Frankrijk staat bekend om “eerst doen en dan vragen”. Overal lees je de zgn stoere verhalen van : nee joh, gewoon bouwen, daar maalt niemand om, of : vraag het aan de burgemeester en als hij akkoord is dan kraait er geen haan meer naar. Ik mag jullie even in herinnering roepen onze Nederlandse kasteelheer in Saint-Pierreville, ten Zuid Westen van Valence , Aalt van Ramshorst.

Kasteelheer

Uit het AD van december 2016 : ,,Hij was een beetje alternatief, anders dan anderen. We noemden ‘m ‘Akkie de Châteauheer’. Het was bij hem een gezellige chaos.” Van Ramshorst was ook iemand die onder spanning stond. Dinsdag werd hij in beroep veroordeeld tot 14 maanden cel. Hij zou illegaal kamers en kampeerruimte hebben verhuurd in en rond zijn kasteel. Einde citaat.

Wat was het geval? De beste man had een 700 jaar oud kasteel gekocht en verhuurde daar kamers en appartementen en liet mensen kamperen, geheel zonder vergunningen, om nog maar te zwijgen van andere zaken. Gasten betaalden altijd cash. De burgemeester vond het allemaal geen probleem, zolang hij elk jaar de grote doos met wijn kreeg. Je hoort het wel vaker, de burgemeester die het goed vindt……………….tot het moment dat die burgemeester niet herkozen wordt, er een andere burgemeester wordt gekozen en jou niet zo leuk en/of aardig vindt, dan wel niet goedkeurt wat jij allemaal uitspookt.

Zo ook bij Aalt van Ramshorst. Naar het schijnt was er wel meer loos met hem wat wellicht ook uiteindelijk heeft geleid tot zijn tragisch einde. Hij heeft zijn kasteel in de fik gestoken en toen de brandweer arriveerde werd die beschoten. Enige tijd later werd middels DNA duidelijk dat het, na de brand, gevonden verkoolde lijk van Aalt was. Misschien een extreem voorbeeld, maar wel een voorbeeld wat heel goed duidelijk maakt dat het woord van de burgemeester niet zaligmakend is.

De aanhouder wint

Dit stuk gaat te lang worden wanneer ik zou ingaan op alle diverse zaken waar je een Franse instantie voor nodig hebt. Ik probeer het uiteraard zelf altijd te beperken tot die zaken waarbij je echt niet onder ze uit komt. Toch ook even een voorbeeld van een fantastische bemiddeling van onze burgemeester. Wij wonen aan een weggetje waar, toen wij arriveerden, de max snelheid 90 km/u was. Echt te gek voor woorden. Gelukkig was het met de toenmalige burgemeester al binnen 2 jaar geregeld dat er borden kwamen met 70 km. Ja eh, ik moest ze betalen 😊

Maar ja, als je langs de kant van de weg staat en er komt een auto met 70 km/u voorbij….mwah, best fors. Vervolgens zijn we ruim 10 jaar bezig geweest om ook die 70 naar 50 te krijgen en mede door onze burgemeester staan er dit jaar officiële borden 50. Je moet een lange adem hebben, dat dan weer wel.

Ook voor zaken aan, in of op je huis die je zou willen veranderen, subsidie voor wilt aanvragen of anderszins, kan je het beste starten bij de Mairie. Zo wilden en kunnen wij eindelijk na al die jaren eindelijk een keuken gaan aanbouwen. Dus hup, naar de Mairie want ik wist dat je voor kleine oppervlaktes geen bouwvergunning nodig hebt. Ik kreeg een afspraak met de mevrouw van Urbanisme.

Soms zit het mee en soms…….

Eens te meer werd mij duidelijk dat je nooit moet uitstellen wat je wellicht eerder had kunnen doen. Wat bleek, in 2020 is voor heel Frankrijk een eind gekomen aan een grote klus en wel het toekennen van allerlei codes aan alle percelen zoals die genoteerd staan bij het kadaster. Dus woonbestemming, agrarisch, toerisme etc. Met dat hele plan zijn ook diverse andere regels voor bebouwing doorgevoerd. Prik me even niet vast op 1 woord, maar zo heb ik het meegekregen. Toen ik ze vertelde over onze plannen werden de boeken opengeslagen en wat bleek? Het mocht niet…………..of beter, het mocht niet meer. Had ik het in februari 2020 aangevraagd dan hadden we eind dit jaar kunnen gaan bouwen.

Maar de wijziging maakt het onmogelijk. Ik heb niet onderzocht of het voor heel Frankrijk geldt, maar in ieder geval wel voor de Charente : Wanneer je totaal bebouwde oppervlak 300m2 of meer is, dan mag er NIETS meer worden aangebouwd in de vorm van geheel gesloten ruimtes, dus vloer, daken en wand. Terrassen, abri’s en dat soort zaken tellen niet mee. Tja, ons pand met schuren was bijna 400 m2 bebouwd oppervlak en dus geen schijn van kans. Uiteindelijk hebben we een oplossing gevonden middels een “gewone” verbouwing in huis wat de nodige extra ruimte binnen oplevert. Zo zie je maar, gewoon er aan bouwen omdat heel veel mensen dat doen had ons duur komen te staan, want we hadden het gewoon weer kunnen afbreken.

De vergunning voor de camping

Veel makkelijker ging het met de aanvraag van de vergunning voor onze camping Aire Naturel (aangevraagd in 2009, nu zijn de regels anders dan in 2009). Alle benodigde formulieren (gekregen op de Mairie) ingevuld en opgestuurd. Uiteraard kregen wij binnen een maand alles weer terug omdat het niet volledig was. Ik trap gelukkig niet in zo’n spelletje van heen en weer sturen en dus een afspraak gemaakt bij, in ons geval, de DDE in Ruffec. Vriendelijke mensen die maar wat graag wilden helpen.

Ik liet zien wat zij hadden aangekruist wat er niet goed was en ik wilde dan graag een voorbeeld hoe het wel moest, hoe zij het wilden hebben. Er werd een goedgekeurde vergunning uit de la getrokken met alle toeters en bellen die daarbij hoorden. Wat bleek, het waren de papieren van onze inmiddels bevriende collega van 2 dorpen verderop, ook een Nederlander. Ik kreeg mee hoe alles er uit moest zien en 6 weken later hadden wij de vergunning binnen.

Donc….alors……

Kortom, mijn tip is : ga niet zomaar aan de gang omdat je een leuke burgemeester hebt. Bedenk waar je logischerwijs iets van papierwerk voor zou moeten invullen, vraag waar je moet zijn en dan kom je er altijd wel. En als je er echt niet uitkomt, stel dan je vraag op Facebook 😊

Nu ben ik wel benieuwd wat jullie hebben meegemaakt en dan niet alleen de succesverhalen 😊 Wie is er echt tegen de lamp gelopen?  Zelf ben ik een onwijze bangerik als het gaat om dingen die eventueel niet zouden mogen. Ik kleur zogezegd minimaal buiten de lijntjes. Mijn zelf opgehangen borden van 50 km/u werd echter niet in dank afgenomen door de Gendarmerie ………. Maar dat is dus miv 2021 opgelost 😉.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top