Skip to content

De Charente – een fijn departement in Frankrijk – deel 4

Geen stress

Zo wat leuk zeg, jullie hebben uiteindelijk gekozen voor camping & gîtes Le Petit Mas d’ile. Nou, wij gaan er voor zorgen dat je daar geen spijt van krijgt. Toen wij vroeger zelf gingen kamperen of op een andere manier vakantie gingen vieren zeiden we altijd : zodra we de voordeur dichttrekken is de vakantie begonnen. Wij hopen dat dat bij jullie niet anders is. De autorit blijft natuurlijk voor velen een dingetje, zeker nu met de toegenomen drukte bij Antwerpen en Parijs. Maar he, wat is een uur extra op je hele vakantie? Maak je niet druk om zaken waar je geen invloed op hebt 😉

Je kan altijd relaxed aankomen op Le petit Mas d’ile omdat wij geen vaste aankomsttijden hebben, anders dan dat je wel pas na 16.00 uur in de gîtes terecht kan en na 12.00 uur de campingplaats beschikbaar is. Maar vertrek je vanuit Nederland dan wordt het meestal wel richting 5 a 6 uur in de middag. Hoe fijn is het dan dat wij de “hè hè we zijn er maaltijd” hebben uitgevonden, om nog maar te zwijgen van de “hè hè we zijn er tent”. Ga je zelf de tent nog opzetten dan kunnen wij de aankomstmaaltijd regelen en wil je ook de tent niet opzetten dan staat er een tent klaar zodat je de volgende dag in alle rust de tent neer kan zetten.

Confolens

Eenmaal gesetteld gaat het feest natuurlijk echt beginnen. De eerste dag is meestal goed voor wat boodschappen en uiteraard ons zwembad. Bijna elke dag is er ook wel een kampvuur in de avond en spelletjes worden er altijd wel gedaan. Het centrale wifi punt bij onze nieuwe table d’hôte ruimte is natuurlijk ook een favoriete plek. Lekker even aan een lange tafel een spelletje doen, de krant lezen of de e-mail controleren. Het kan allemaal. Boodschappen doe je in Confolens op nog geen 4 km afstand. Een zeer ruime en moderne Intermarché en de goedkoopste benzinepomp van de Charente, wat wil je nog meer.

Voor het ontbijt hebben wij qua brood natuurlijk de onvolprezen broodservice. De warme bakker komt 6x per week op de camping en met een beetje geluk is je brood ook nog echt warm ook. Heerlijke croissants, pain au chocolat en de immens populaire “baguette tradition” …… oei oei, je blijft eten. Bedenk dan dat er bij het zwembad een gevulde koelkast staat met bier, wijn en frisdrank en je begrijpt dat er niet heel veel nodig is om een echt relaxte dag op ons terrein te hebben. Maar uiteraard willen velen ook de omgeving verkennen of iets leuks ondernemen. Ik schreef er al over in een eerder blog en wel over het kasteel Rochefoucauld, de 2 klimparken met tokkelbaan en het apenpark. Maar er is nog veel meer te beleven.

kano-confolens  bakker op de camping brood

Marché des Producteurs

In vele plaatsen in Frankrijk wordt in de zomer een “marché des producteurs” georganiseerd. Zoals je al een beetje uit de naam kan afleiden komen er diverse “producenten” van brood, groente, vlees, kaas, worst etc naar die markt. Het vindt altijd buiten plaats op verschillende locaties. De opzet is dat je je eigen eten gaat “scoren”. Dus je begint bijvoorbeeld met een broodje en een stukje kaas en een fles wijn en/of frisdrank. Overal staan tafels en stoelen en als het coronavirus verdwenen is dan zit je met z’n allen aan die lange tafels. Super gezellig.

Vervolgens ga je eens kijken voor een lekker stukje vlees, of iets anders. Er is een bakplaat waar je je vlees kan laten bereiden en er is een frituur waar je frietjes kan bestellen. Ook staat er elk jaar een kraam met de echte “crepes” oftewel de Franse dunne pannenkoeken. Dus geen angst dat de kinderen niets gaan eten 😉  Maar er is zoveel lekkers dat je zou willen dat je 2 van die markten mee kon maken. Ze worden namelijk om de week georganiseerd. Zodra de data bekend zijn zetten wij die op onze facebookpagina en instagram.

Kanoën

Eén keer per week gaan we kanoën. We hangen een lijst op het bord om je in te schrijven en zelfs de allerkleinsten kunnen mee. Alleen bij heel slecht weer doen we het niet, maar ja, dat hebben we bijna nooit 😉 Caroline of Arthur gaan afwisselend mee en regelen alle boten, dus geen angst voor de Franse taal mocht je die niet geheel machtig zijn. Het is een tochtje van rond de 2 uur, dus ook dat zit wel snor voor alle leeftijden. Je krijgt een zwemvest en een helm, veiligheid voor alles.

Onderweg zijn er 3 kleine “rapids” …. soort van versnellingen, maar eigenlijk is het allerleukste om gewoon midden op de rivier de boot uit te springen. Het kan en mag want je hebt een zwemvest aan. Nat ben je toch al want vanaf de start doen we natuurlijk wel wie er het eerste helemaal nat is. Het water is altijd lekker in juli en augustus. Lekker drijven en met de stroom mee. Er zijn genoeg plekken waar het water laag staat zodat je weer in de boot kan klimmen. Eenmaal bij het eindpunt is er een leuk tentje waar je wat kan drinken en zelfs een stuk pizza kan eten. Hoe leuk is dat.

    marche des producteurs

 

Cognac

Zeker ook een aanrader is het plaatsje Cognac. Dat hoeft verder natuurlijk geen uitleg qua naam 😊 Het is een heel gezellig plaatsje met een mooi plein in het centrum met een fraaie fontein en diverse terrasjes waar je overheerlijk kan lunchen. Maar je komt natuurlijk ook om 1 van de Cognachuizen te bekijken. Vaak moet je wel reserveren voor de rondleiding en de meeste huizen werken met een rondleiding met “koptelefoon” zodat je naar de Engelse versie kan luisteren.

Wijzelf vinden die van Hennessy het leukste. Sowieso een prachtige rondleiding, maar heel leuk voor de kinderen is dat je ook nog een stukje met een soort van rondvaartboot gaat. Je vaart dan over de rivier La Charente, heen en terug, want aan de overkant ligt de grote opslagplaats van alle vaten cognac. Uiteraard op het eind van de rondleiding even proeven en wellicht een mooi flesje kopen. En weer ben je een fantastische herinnering rijker. In de streek rondom Cognac liggen uiteraard diverse wijnhuizen en 1 ervan staat ook weer op die eerder genoemde “marché des producteurs”. Dus mocht je de markt missen, kan je in ieder geval nog een super wijntje of Pineau de Charente scoren.

 

Genieten met een grote G

Nou, al een beetje enthousiast geworden? Op onze homepage kan je ons e-book gratis downloaden waar nog meer waardevolle tips in staan. Er wordt momenteel al gewerkt aan de 2e editie van dit e-book. Ook wij ontdekken nog steeds weer nieuwe en leuke dingen en die willen wij jullie natuurlijk niet onthouden. Vaak is 1 vakantie ook niet voldoende om hier alle hoogtepunten te ontdekken. Wij hopen dat we middels deze serie van 4 blogs jullie enthousiast hebben kunnen maken voor een vakantie bij Le Petit Mas d’ile.

A bientot

Lees ook Deel1Deel 2Deel 3

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top