Skip to content

Vakantie 2021 – deel 1

Frankrijk, Italië of Spanje?

Andre van Duin zong er al prachtig over : alles ziet er anders uit als de zon schijnt. Heerlijk. Helemaal nu met grijze, koude en soms ook natte decemberdagen is er toch niets fijner dan aan de vakantie van 2021 te gaan denken? Eerst met de familie om tafel om te gaan bepalen : waar gaan we naartoe? Wordt het Spanje, Italië of toch naar die ene camping in Frankrijk die al zo lang tussen je favorieten staat? De Michelinkaart komt op tafel en iedereen roept iets, een camping, een plaats, een land en alles door elkaar. Het bleef nog lang gezellig.

Maar er komt een moment waarop er toch echt een knoop doorgehakt moet worden, want je moet wel reserveren en de bekende periode laatste 2 weken juli en eerste 2 weken augustus zitten als eerste vol. Ja, natuurlijk, er is vakantiespreiding, maar die werkt echt niet goed, want in de hoofden van de vakantieganger is het, denken wij, alleen eind juli en begin augustus mooi weer :-). Of het heeft een andere reden, maar de meerderheid van de aanvragen is altijd voor diezelfde periode.

 

Kamperen of een appartement?

Wellicht knispert er een lekker haardvuur, is net het laatste slokje bier dan wel wijn genomen. Het is december, Sinterklaas is net vertrokken en het land is geheel in kerstsfeer. Toch zit iedereen naar plaatjes van stranden, meren, campings en zwembaden te koekeloeren. Het is DE periode om te gaan kiezen. Welk land gaat het worden is de laatste vraag? Pappa, Mamma zeg het nou. Waar gaan we heen? Frankrijk. Een luid gejuich stijgt op vanuit 3 kinderkeeltjes. Ik wil in de kano. Nee, voetballen op een groot veld. Maar ik wil naar een kasteel. Het lijkt wel of de hele vakantieplanning bij de kinderen al in het hoofd zat.

Want nog steeds staat bij de meerderheid van de vakantiegangers Frankrijk op nummer 1. Van Côte d’Azur tot de Morvan en van Bretagne tot de Ardèche en alle mooie gebieden daar tussenin en omheen. Gewoontedieren als de meeste mensen zijn wordt er ook maar wat vaak hetzelfde plekje opgezocht, lekker vertrouwd, je kent de weg en hoe leuk is het als je door de eigenaar wordt begroet met een drankje? Maar een, toeristisch gezien, nog bijna onontdekt departement gaan verkennen? Allemaal nieuwe dorpjes, een fraai heuvellandschap en heerlijk eten en drinken en genoeg mogelijkheden om er op uit te gaan? Tenslotte is alleen nog maar het land uitgekozen.

 

Welk regio?

Nu het hele gezin het er over eens is dat Frankrijk de bestemming gaat worden, moet er nu natuurlijk nagedacht gaan worden over de streek, dan wel het departement. De Dordogne, Ardèche, Provence of de Midi Pyreneeën? Allemaal namen die bij elke Nederlander wel op de harde schijf staan. Het zijn echter ook de meest toeristische departementen van Frankrijk. Om de juiste streek te kiezen zal je je dus eerst af moeten vragen : wat willen we doen en zien en waar moet de streek (dus)  aan voldoen?

Is het strand een harde eis? Dan wordt de keuze al weer veel eenvoudiger. En dat wordt nog eenvoudiger wanneer je dan ook nog eens moet kiezen voor het Westen of het Zuiden. Is het strand niet noodzakelijk dan vormt de omgeving en het landschap wel een belangrijk onderdeel van de keuze. De bergen liggen in het Oosten en Zuiden, het middelgebergte (Puy de Dome) in centraal Frankrijk en het geliefde heuvellandschap is eigenlijk overal te vinden wanneer je ten zuiden van Orleans komt.

 

De omgeving

Uiteraard komen de wensen van de kinderen ook weer in beeld en minstens zo belangrijk is het of je gaat voor de grote, en dus druk bezochte vakantiebestemmingen / accommodaties,  of dat je gaat voor echte rust en ruimte met kleine campings dan wel vakantieparken? Want moet er animatie zijn of juist niet? Grote zwembaden met glijbanen of liever kleine riviertjes en een leuk zwembad bij de camping en / of appartementen?

zwembad met terrasAllemaal keuzes die er voor zorgen in welke regio voor jullie de vakantie het leukste zal zijn. Iedereen is op zoek naar dat ene pareltje. En als gezegd, de ene familie voelt zich helemaal thuis op een mega grote 4 sterren camping terwijl die andere familie daar absoluut niet aan moet denken. De laatste jaren is er wel een trend dat er steeds meer mensen zoeken naar de echte rust en ruimte in een fijne groene omgeving. Echt even bijtanken en de batterij opladen.

 

Kunst van het niets doen

Bijna iedereen gaat wel 1 keer per jaar met vakantie. Lekker niets doen en uitrusten. Maar is dat wel zo? De echte kunst van het vakantie vieren is nog niet zo simpel. En al helemaal niet als er kinderen mee gaan die van alles willen, of juist weer niet. Vaak genoeg komen mensen al na 2 of 3 dagen bij ons vragen : zeg, wat kunnen we gaan doen? Ons vaste antwoord is : nou, pak een stoel en een boek en doe helemaal niets. Daar is de vakantie voor hè 😉 Kinderen spelen met elkaar, ze kunnen bij ons het terrein niet ongemerkt verlaten en je hebt een heerlijk uitzicht en alle ruimte.

hangmatDus als je nou toch gaat beginnen met die zoektocht naar dat ene fijne plekje en je bent niet van de massacamping of grote vakantieparken met heel veel huisjes…………bekijk dan alvast even onze website en zie wat voor moois Le Petit Mas d’ile en de Charente te bieden hebben en als je er dan toch op uit wilt gaan, download dan ons gratis E-book. Een fraai en handig document met alle tips en info over de streek rondom Le Petit Mas d’ile. Tenminste als die 3 boeken uit zijn en je op pad bent geweest voor die fles Pineau de Charente. Maar ongeacht waar je vakantie gaat houden, het wordt sowieso een groot feest want, alles ziet er anders uit als de zon schijnt.

 

Lees hier deel 2, deel 3 en deel 4

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top