Skip to content

Vakantie in de Charente – deel 2

Lees ook deel 1, deel 3 en deel 4

De rivier La Charente

Ja echt, het kan zomaar gebeuren. Je toetst allemaal worden of zinnen in Google en opeens komen daar campings, gîtes en appartementen tevoorschijn en sommige daarvan liggen in een gebied waar je nog nooit van hebt gehoord. Dat overkwam ons dus in ieder geval toen Le Petit Mas d’ile te koop werd aangeboden. De Charente? Waar is dat? Al heel snel kwamen wij er achter dat het een supergaaf departement is met twee geweldige 3-departementen-punten. Weer eens wat anders dan een 3-landen-punt 😊 Wist je bijvoorbeeld dat de Charente aan de Dordogne grenst?

Het departement de Charente dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier. Die rivier ontspringt in de buurt van Rochechouart en mondt uit in de Atlantische oceaan bij Rochefort. Als je een bezoekje brengt aan 1 van de Cognachuizen in Cognac maak je ook een kort boottochtje op de Charente, maar hierover in een volgend blog meer. Door Confolens stroomt de rivier La Vienne. Inderdaad, onze buurdepartementen Vienne en Haute Vienne danken hun naam aan die rivier. Een apart weetje is dat de rivier 1 van de weinige in Frankrijk ontspringende rivieren is die bijna in zijn geheel van Zuid naar Noord stroomt en uitmondt in een andere rivier in Frankrijk. Hij mondt uit in de Loire, vlak voor Saumur. Een andere bekende rivier met dezelfde eigenschappen is de Allier.

Ga je in Google te werk met het woord Charente dan zijn er ook veel resultaten met de Charente Maritime. Helaas leggen alle VVV’s bij de promotie nog steeds de nadruk op dit departement en worden de pareltjes van de Charente bijna niet genoemd. Bordeaux, La Rochelle, Cognac en de Futuroscope zijn de pijlers van het VVV van de “Nouvelle Aquitaine”.  Maar er is zo veel meer te zien, te ontdekken en te bezoeken in de Charente. Lees maar.

 

De Bezienswaardigheden van de Charente

De top 10 van bezienswaardigheden in de Charente. Ja die bestaat echt, en terecht. Maar ongekend is het dan weer dat zelfs Tripadvisor niet verder komt dan Angoulême en Cognac. En dan te bedenken dat er klimparken, kanotochten, wijnhuizen, diverse musea, kathedralen, kastelen, lokale marktjes, muziekfestivals, mountainbikeroutes, prachtige wandelingen en ga zo maar door te vinden zijn in onze prachtige Charente. Ik zal in dit blog 3 willekeurige bezienswaardigheden hieronder kort bespreken.

In die door Nederlanders gemaakte top 10 staat zelfs ons eigen Confolens op een 6e plaats. Het is ook niet zomaar een plaatsje. Met net iets meer dan 3000 inwoners is het de hoofdstad van de regio Confolentais maar veel bekender is Confolens door het “Festival de Confolens”. Ook daar zal ik in een volgend blog over schrijven. Maar binnen een half uur rijden van Confolens bereik je o.a. het mooiste kasteel uit de wijde omtrek, 2 spectaculaire klimparken en een fantastisch apenpark. Je begrijpt bijna niet waarom dit alles nog niet door het grote publiek is ontdekt, maar dat brengt ook juist weer die fijne sfeer en rust met zich mee die ook weer kenmerkend is voor de Charente.

 

Kasteel La Rochefoucauld

Op net 30 minuutjes met de auto vind je, gelegen op een heuvel, het prachtige Kasteel van de familie Foucauld. Bij aankomst verwacht je minimaal dat Doornroosje binnen ligt te slapen om nog maar te zwijgen van een eventuele vergelijking met Chateau Meiland, dat verbleekt hier helemaal bij. In het jaar 980 begon de bouw als houten kamp en in de loop der eeuwen is het uitgebreid tot wat het nu is. Wisten jullie dat er een echte verbinding is met Harry Potter en kasteel La Rochefoucauld? Kijk maar eens naar onderstaande foto’s.

Ondertussen hebben wij zelf voor onze gasten het kasteel al omgedoopt tot “het verkleedkasteel”. Het is niet moeilijk te raden waarom. In een deel van het kasteel, op de eerste etage, is een grote ruimte ingericht waar diverse kleding van jonkvrouwen, lakeien, edelmannen en ridders hangt………. en dat mag je aantrekken en er mee door het kasteel lopen. In het afgelopen Corona seizoen mocht dit uiteraard niet. Voor 2021 kan je bij ons voor de info terecht omtrent de mogelijkheden van het verkleden.

 

Klimpark Parc Avonture – Massignac en Isle Jourdain

Ook al op krap 30 minuten van Le Petit Mas d’ile tref je weer iets geheel anders aan. Een prachtig aangelegd klimpark voor groot en klein. Springen aan een elastiek (Bungeejumpen), springen in een groot luchtkussen, maar uiteraard ook de bekende canopy walk. Gezekerd met karabijnen aan touwen klim en klauter je tussen de hoge bomen van punt naar punt. Er zijn verschillende routes met diverse gradaties, voor zowel klein als groot. Je kind moet dan wel minimaal 1 meter 15 zijn voor de klimonderdelen. Maar zelfs kinderen vanaf 3 jaar kunnen al meedoen met andere attracties in het klimpark.

Maar dacht je dat we 1 zo’n klimpark hebben? Haha, nee hoor, er zijn er zelfs 2. Die tweede, gelegen bij het prachtige Isle Jourdain in het buurdepartement de Vienne, heeft als unieke attractie een zipline (tokkelbaan) onder een waanzinnige bogenbrug door. Eenmaal aan de andere kant vervolg je je weg via een klimroute om daarna weer met een korte zipline terug te roetsjen naar het beginpunt. Nog een rondje? Op het you tube filmpje zie je hoe onwijs kikkuh die zipline is. In beide parken kan je ook wat eten en drinken en mag je ook picknicken.

 

Apenpark Vallée des Singes – Romagne

Aapies kijken. Wie vindt dat nou niet leuk? Nu ga je wellicht meteen denken : een dierentuin in Frankrijk, kan nooit veel zijn. Wij hebben een verrassing voor je. Je hebt nog nooit zo’n mooi apenpark gezien. Het park is gelegen aan de weg richting Poitiers en je bent er binnen de 40 minuten. Eén van de redenen waarom wij Nederlanders het zo mooi vinden komt wellicht omdat het ontworpen is door dezelfde architect als die van de Apenheul in Nederland 😉

Het park is echter ook nog eens uniek in Europa want het is de enige plek waar je de Bonobo apen kan bewonderen. Altijd een garantie voor spektakel. Ook lopen er door het gehele park van die hele kleine aapjes vrij rond. Dus niet schrikken als er eentje op schoot springt of aan je broekspijpen hangt. Het zijn de volkomen onschuldige ringstaartmaki’s en de doodshoofdaapjes. Het park is zeer prettig ingedeeld en meet ook nog eens 22 hectare. Dus zelfs in het hoogseizoen is er alle ruimte voor een heel fijn bezoek aan Vallée des Singes.

 

Confolens – Charente

Maar ook als je niet ver weg wilt is er genoeg te zien en te beleven. Een leuke wandeling met de kinderen naar het eeuwenoude kasteel, of eigenlijk ruïne van St Germain de Confolens, of een andere wandeling die door de kleinsten ook zeer goed te verteren is, is prima te doen direct vanaf Le Petit Mas d’ile. In Confolens is het eigenlijk altijd wel gezellig. Een terras in St Germain de Confolens of het terras in Confolens? Beiden aan de rivier La Vienne en beiden totaal verschillend. Een waterfiets huren of even suppen? Ook dat kan in Confolens op de rivier.

In Confolens is ook het VVV te vinden waar ze je prima, in het Engels, verder kunnen helpen. Een leuke wandeling door Confolens is meer dan de moeite waard, zeker met alle mooie uitzichten over het stadje en de rivier La Vienne. Kan je al niet meer wachten op het volgende blog met nieuwe tips? Download dan ons gratis E-book en kijk wat er allemaal nog meer te doen is. En wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Op de homepage kan je je inschrijven voor deze blogs, dan krijg je een seintje als er weer nieuw leesmateriaal geplaatst is.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Wat leuk dat jullie over de Charente schrijven! Kennen jullie Les Bouchauds? En de grote boerenmarkt elke 27e van de maand in Rouillac?

  2. Hallo Emily

    Nee nog nooit van gehoord, maar dat ligt ook 60 km bij ons vandaan, maar wel leuk om een keer naartoe te gaan. Zie nu net dat ik dit op de 28e schrijf, even wachten tot 27 april dus 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top