Skip to content

De paden op de lanen in

Inleiding

Dit stuk over GPS navigatie is puur geschreven voor mensen op vakantie en voor hen die thuis, waar dan ook, ergens in de buurt eens een route willen wandelen of fietsen die ze nog niet eerder hebben gedaan. Je vindt hier dus geen informatie over zelf tracks maken, hoogtelijnen, profielen van bergketens etc.

Ik ga het hebben over 2 navigatie apps die voor bijna iedereen direct te begrijpen en te gebruiken zijn. Onderaan dit blog staat een link naar een website waar de meest populaire navigatie apps genoemd worden met een uitleg over die app. Ook heb ik een link geplaatst naar een Google fotoalbum. Hier heb ik de diverse screenshots geplaatst van de 2 apps die ik straks hieronder ga bespreken.

 

Fietsen en wandelen

Bewegen. Zeker sinds het (Corona) jaar 2020 ligt hier meer de nadruk op dan ooit met al het thuiswerken, online naar school, zoom meetings en ga zo maar door. Bewust de deur uit gaan voor je ommetje want de sportscholen en zwembaden waren ook nog eens lange tijd gesloten. Voordat we geconfronteerd werden met Corona was bewegen een normaal onderdeel van ons weekritme, maar ook zeker eentje van tijdens de vakantie, al was het maar die ene mooie wandeling in de bergen of dat gave fietstochtje met die steile klimmetjes.

Zeker de laatste jaren heeft de digitale vastlegging en verslaglegging een enorme vlucht genomen. Ik weet nog heel goed toen ik meer dan 15 jaar geleden in Nederland met regelmaat op de atletiekbaan te vinden was, dat er 2 gasten rondliepen met een Garmin Forerunner, de 310XT. Zoek maar eens een plaatje op. Wij lachten de mannen altijd uit. Zo’n groot en zwaar horloge, dat moest je zeker tijdens het hardlopen steeds in evenwicht houden op je arm? Uitgelachen werden ze door velen, maar zie nu. Wie loopt of fietst er nog (sportief) zonder telefoon? Wie zit er niet op strava? Die mannen op de atletiekbaan waren hun tijd ver vooruit.

GPS routes en navigatie

Overal laten we zien wat we gedaan hebben, hoever we gefietst hebben of hoe snel we gelopen hebben. René van Meurs heeft er een prachtige conference over gemaakt. Ken je die types die gaan hardlopen met een app? 😊 Als je dat stukje hier even kijkt weet je wat ik bedoel. Maar goed, dat is flink gechargeerd natuurlijk, maar wat ik zei, de digitale verslaglegging heeft een enorme vlucht genomen en dan vooral onder de niet wedstrijdsporters. Zeker STRAVA is een echt fenomeen geworden voor de fietsers met de onderlinge KOM-strijd als rode draad. Maar ook ontzettend veel hardlopers en wandelaars gebruiken deze app al dan niet in combinatie met een GPS horloge of een andere sport app.

Maar voor het vastleggen van jouw prestatie, jouw route, jouw activiteit heb je toch iets van een apparaatje nodig met een GPS daar in. In de meeste gevallen is dat of een app op je telefoon of een horloge. De echte sportieveling zal na eerder gebruik van een telefoon toch overstappen op een GPS horloge ofwel sporthorloge in de volksmond, al dan niet multifunction. Je hebt namelijk horloges die maar 1 sport, bijvoorbeeld hardlopen, kunnen vastleggen, maar er zijn genoeg modellen die meerdere sporten aan kunnen en dan ook nog eens achter elkaar, maar dat laatste is meer voor de triatleten.

Van GPS naar GPX en omgekeerd

Maar laten we even teruggaan naar de normale, niet wedstrijd, gebruiker. Iedereen fietst wel eens een stukje en bijna iedereen heeft wel eens  een stevige wandeling gemaakt anders dan een blokje om. Om er nou voor te zorgen dat je niet elke keer hetzelfde rondje gaat wandelen of fietsen zijn er ooit een stel slimmeriken begonnen om elke route die door iemand werd vastgelegd te gaan verzamelen op een website waar iedereen, die een account aanmaakte, ze dan weer vanaf kon halen, in zijn telefoon of GPS horloge kon laden om dan vervolgens die route van een ander te kunnen gaan fietsen of wandelen. Geniaal.

Iedereen die met een telefoon of horloge met GPS een route aflegt en bewaart, creëert automatisch een GPX file. Deze GPX files upload je in een app naar keuze waardoor die route weer zichtbaar en “volgbaar” wordt. En zo ontstonden er platforms waar men routes kon downloaden en uploaden. Even een account aanmaken middels je e-mailadres met wachtwoord, dan wel inloggen met je Facebook account en je kan aan de slag. Ik beperk mij hier even tot 2 apps waarvan ik vind dat ze heel makkelijk in gebruik zijn en wel All Trails en Wikiloc. Beiden hebben, uiteraard, ook een app ter beschikking, zowel voor Apple als voor de Android gebruikers.

All Trails vs Wikiloc

All Trails bestaat sinds 2010 en wordt over de hele wereld gebruikt. De app heeft redelijk wat mogelijkheden, maar doordat je meerdere keuzes hebt moet je ook weer even je weg vinden binnen de app. Wikiloc daarentegen, opgericht in 2006, bestaat dus een flink aantal jaar langer, heeft dus ook meer routes online staan en is door minder knopjes en keuzes eenvoudiger in gebruik. Ik zal van beiden kort het gebruik omschrijven. Denk je nu al dat het handig is om 1 van deze apps te gaan gebruiken, thuis dan wel tijdens je vakantie, installeer dan NU 1 of beide apps zodat je direct kan doen en zien wat ik hier onder beschrijf.

Als je de app van All Trails hebt geïnstalleerd en je bent ingelogd dan is het handig eerst even je profiel te vullen. Overigens start de app waarschijnlijk de eerste keer op met een scherm waar 2 keuzes van “betaalde onderdelen” op staan. Die kan je wegklikken want het gebruik van de routes is gratis. Goed, je profiel is dus ingevuld. Het is wel handig om de app toegang te verlenen tot je locatie. Je krijgt dan namelijk bij het openen van de app meteen de routes in beeld van je huidige omgeving. In de zoekbalk kan je een plaats invullen als je de routes wilt weten in een andere omgeving.

All Trails gebruiken

Rechtsboven, naast die zoekbalk, staan 2 pictogrammen. Met de rechtse opent direct de kaart met de locatie waar jij bent en de groene stippen zijn de routes die daar te vinden zijn. Het andere pictogrammetje, 3 verticale lijntje met een rondje er doorheen, soort schuifjes, geven je de mogelijkheid filters in te stellen. Dus als je alleen wandelroutes wilt zien of alleen de mountainbike routes, dan kan je die voorkeur daar al ingeven. Als je nou niet wilt wandelen op de plek waar je je bevindt, maar bijvoorbeeld de volgende dag ergens anders wilt gaan wandelen, dan vul je die plaatsnaam in de zoekbalk van het startscherm! Kijk goed of het de plaatsnaam is die je bedoelt want er is ook een Haarlem in de USA om maar een voorbeeld te geven. Klik dan de plaats aan en je ziet op de kaart welke routes er beschikbaar zijn. Met in en uitzoomen zie je meer of minder routes.

Wanneer je uit de lijst met routes degene die jou leuk lijkt aangeklikt hebt, opent deze met de basisinformatie en een korte omschrijving, lengte van de route, hoogtemeters en of het een rondje dan wel een van A naar B parcours is. Daaronder staan de “tags” (die je kan aanklikken bij de filters, de optie met de 3 schuifjes) waaronder deze route valt en gevonden kan worden. Wil je deze gaan lopen / fietsen of anderszins, dan klik je op “Navigate” en je kan van start, na de keuze onder “Choose your activity” te hebben aangeklikt. Met de “share” toets kan je de route delen met een ander en met “My Map” zet je hem in jouw eigen lijst zodat je hem weer terug kan vinden met welk doel dan ook. Elke route is uiteraard op een bepaald punt van start gegaan. Met de knop “directions” word je naar het startpunt geleid. Dit is het startpunt waar de “maker” begonnen is, ben je dus niet verplicht.

Fietsen en wandelen met Wikiloc

Dan is er dus ook nog Wikiloc. Persoonlijk vind ik die wat makkelijker in gebruik en op het eerste oog staan er veel meer routes in dan in All Trails, maar ze bestaan dan ook 4 jaar langer. Uiteraard moet je ook hier een account en je profiel aanmaken. Je proefiel vul je in zo compleet als je zelf wilt. Op de PC / laptop is dit heel makkelijk te doen, op de telefoon wat lastiger. Handig is ook hier toegang tot je locatie te geven. Wanneer je deze app opstart kan je linksonder op “ontdek” klikken. Meteen krijg je alle routes te zien die bij jou in de buurt (= waar je dan staat) gemaakt zijn, fietsend dan wel wandelend. Ik was direct verbaasd over het aantal routes wat er bij ons al gelopen en gefietst is. In All Trails staan er nul rondom ons stadje, bij Wikiloc zijn het er tientallen. Onze gasten zal ik dan ook zeker Wikiloc aanraden.

Je kan dus in principe meteen van start zonder te zoeken. Keuze gemaakt? Tik op de route die je wilt gaan gebruiken. Bovenin staat dan de kaart met de route en direct er onder 2 keuzes : Route navigeren, dan ga je dus lopen / fietsen met je telefoon als stuurmechanisme, maar er is ook een keuze “stuur naar uw GPS”. Klik daarop en je krijgt 3 keuzes : GARMIN, SUUNTO of “stuur route als bestand”. Super handig natuurlijk wanneer je 1 van beide merken als “device” gebruikt. Verder naar beneden vind je alle info over de route met een omschrijving en aanduiding van de moeilijkheid. Ander handigheidje is nog dat je die route die je gaat gebruiken direct ook kan opnemen zodat je een eigen bestand hebt en dit zelf weer kan delen of opslaan.

LET OP : wikiloc is gratis voor die routes die je zelf hebt geüpload! Dus eerst “ergens” een gpx route scoren, die uploaden en dan is het gratis. Wil je direct de beschikbare routes gebruiken dan vragen ze € 9,99 per jaar. Maar gelukkig kan je voor je vakantie bij Le Petit Mas d’ile diverse routes al downloaden vanuit onze bibliotheek

Op pad met Wikiloc

Stel je gaat op een ochtend met de auto vanaf Le Petit Mas d’ile naar Limoges. Als je daar bent aangekomen parkeer je de auto en je wilt een wandeling gaan maken. In de zoekbalk tik je “Limoges” en daarna op het resultaat “Limoges, Nouvelle Aquitaine”. Je ziet dan linksboven “filters”. Klik hier op. Je ziet eerst de 3 meest gebruikte opties, fietsen, wandelen en mountainbike, maar via de + krijg je alle overige mogelijkheden te zien. Tik op “wandelen”, schuif daarna “afstand” tot de max afstand die je wilt lopen en vervolgens klik je rechtsboven op toepassen. Et voila, alle wandelingen in en om Limoges die voldoen aan jouw selectie verschijnen in beeld.

Vervolgens kan je nog verder gaan met filteren door een maximaal aantal hoogtemeters te kiezen en zelfs de moeilijkheidsgraad kan je aangeven. Maar ja, wat voor mij moeilijk is kan voor jou wel heel makkelijk zijn, of andersom 😉 Via  de opnamedatum en maand kan je kiezen voor een oude of recente route. Kan handig zijn voor het geval er veel aan de wegen is gewerkt / veranderd. Een mountainbikeroute van 10 jaar geleden heeft natuurlijk een risico dat er paden wellicht niet meer bestaan dan wel dat de route is verlegd. Tot slot, je bent uiteraard wel afhankelijk van degene die upload of hij / zij ook een categorie aan de route heeft toegekend. Als ik een route maak voor bijvoorbeeld racefiets dan kan je die ook met de mountainbike rijden, maar als ik dat niet geselecteerd heb ga je de route dus niet vinden onder “mountainbike”.

De GPX viewer

Tot slot is er ook nog een andere methode en wel om alleen een GPX viewer te downloaden. Het enige wat je nu nodig hebt is een gpx bestand van een route die je wilt gaan doen. Als je de GPX in je telefoon hebt gezet open je het bestand. Er wordt dan gevraagd hoe te openen en dan klik je op “app” en o.a de GPX viewer verschijnt dan in beeld. Klik die aan en ook daar wijst het de weg vanzelf, sterker nog, de map met de route opent met een stip waar jij staat en je gaat lopen dan wel fietsen. Ik heb niet getest of er richtingen worden gesproken of niet.

Deze GPX viewer is makkelijk als je onregelmatig van deze manier van wandelen of fietsen gebruik wilt maken. Je hoeft geen account en profiel aan te maken en niets te selecteren. Maak je vaker gebruik van routes en heb je er ook de spullen voor, dan zou ik zeker Wikiloc gaan gebruiken.

De meest gebruikte navigatie apps :

https://wandelpunt.be/navigeren/kies-de-beste-navigatie-app/beste_navigatie_app_lijst_overzicht/

Screenshots van All Trails : https://photos.app.goo.gl/i2hx4sbmrDt66StH6

Screenshots van Wikiloc : https://photos.app.goo.gl/ikcj8YmmYyGxtAbp9

 

Hit the road ………

Back To Top