Skip to content

Pineau des Charentes

Pineau des Charentes: Een tijdloos aperitief

In de schilderachtige regio van Charente, gelegen in het hart van Zuidwest-Frankrijk, kan je kennismaken met een fantastisch lokaal aperitief, Pineau des Charentes. Een drankje wat de zintuigen prikkelt en het gehemelte betovert. Pineau des Charentes, een lokaal aperitief doordrenkt met geschiedenis en traditie. Deze kostbare drank biedt een unieke smaakervaring die zowel kenner als menig nieuwkomer zal bekoren. Laten we eens zien hoe het allemaal begon.

Oorsprong en ambachtelijke Kunst

De oorsprong van de Pineau gaat terug tot de 16e eeuw, toen wijnboeren in Charente onbedoeld een meesterwerk ontdekten. Bij het mengen van versgeperst druivensap met jonge Cognac, ontstond een verbluffende harmonie. Deze onverwachte samenkomst van zoetheid, samen met de kracht van cognac vormde de basis voor wat we nu kennen als Pineau des Charentes.

De ambachtelijke kunst van Pineau des Charentes begint met de zorgvuldige selectie van de druiven, voornamelijk Ugni Blanc, Folle Blanche, en Colombard. Het verse druivensap wordt direct na de oogst vermengd met jonge Cognac van hoge kwaliteit. Deze unieke blend rust vervolgens in eiken vaten, waar het geduldig veroudert en zijn complexe karakter ontwikkelt.

tegenwoordig wordt de Pineau des Charentes (voornamelijk) gemaakt van 3/4 druivensap en 1/4 eau de vie. Eua de vie is geen cognac. Als je cognac nogmaals destilleert dan krijg je eau de vie, maar dan wel de duurdere. Als je wijn nogmaals destilleert krijg je ook eau de vie, maar zoals je zal begrijpen, een stuk goedkoper. Vandaar dat alle “gewone” Pineau des Charentes in de supermarkten gemaakt is met een standaard eau de vie verkregen vanuit het destilleren van wijn.

Wanneer en hoe geniet je van Pineau des Charentes?

Pineau des Charentes is niet alleen een drank, het is een ritueel dat verheven momenten creëert. Het wordt traditioneel geserveerd als aperitief. Zijn verfijnde zoetheid en volle body vormen een perfecte opmaat voor een gastronomische ervaring. Let wel, als je een Pineau als aperitief bestelt in een restaurant, dat er dan altijd gevraagd zal worden : een rode of een witte. Inderdaad, net als bij wijn vanwege de gebruikte druivensoort.

De keuze tussen voor of na het eten hangt af van persoonlijke voorkeur, maar velen geven de voorkeur aan de verfrissende start die Pineau biedt. Het wordt gekoeld geserveerd, wat de verkwikkende smaken accentueert en een verfrissende sensatie op de tong achterlaat. Het wordt nog leuker wanneer je lokaal gestookte Pineau kan proeven en drinken. Er zijn vele Fransen met een eigen wijngaard en eau de vie is niet heel moeilijk om aan te komen. Er wordt dus ook driftig geëxperimenteerd met diverse smaken eau de vie waardoor de Pineau automatisch ook weer een andere smaak krijgt.

Oude versus nieuwe Pineau

Bij elke slok onthult Pineau des Charentes een boeket van smaken dat de zintuigen betovert. Fruitige tonen van perzik, abrikoos en citrus vermengen zich subtiel met de diepere aroma’s van gedroogd fruit en vanille. De afdronk is zijdezacht, met een heerlijke zoetheid die blijft hangen als een liefdevolle herinnering. Die diverse smaken hangt dan ook vaak af van het feit “welke smaak heeft de eau de vie”?

Pineau des Charentes is beschikbaar in twee varianten – jong en oud. De jonge Pineau biedt een levendige en frisse ervaring, waarbij de fruitige tonen de boventoon voeren. Aan de andere kant biedt de oude Pineau een diepere complexiteit met meer uitgesproken aroma’s van gedroogd fruit en kruiden. Dit is te danken aan een langere rijpingsperiode in de vaten. Ook is het zo dat het alcoholpercentage van de Pineau in het vat heel langzaam daalt naarmate je hem langer laat liggen.

Hoewel Pineau des Charentes vaak wordt geproduceerd door gerespecteerde wijnhuizen in de regio, hebben sommige gepassioneerde liefhebbers de kunst van het maken ervan thuis omarmd. Dit geeft een persoonlijk tintje aan deze nobele drank en versterkt de band tussen de ambachtsman en zijn creatie. Het gebeurt dan ook niet zelden dat die liefhebbers thuis 1 of meerdere eiken vaten met Pineau hebben. Die Pineau heeft de grootste kans lang te blijven liggen en zal dus ieder jaar weer beter van smaak worden met een (nog) zachtere afdronk.

Waar de tijdloze smaak van Pineau de Charentes begon

Charente, doordrenkt van een rijke wijnbouwgeschiedenis, is de bakermat van Pineau des Charentes. De zonovergoten wijngaarden en het milde klimaat van de regio creëren de ideale omstandigheden voor deze betoverende drank.

Pineau des Charentes belichaamt niet alleen de geest van zijn geboortegrond maar ook de verfijnde levensstijl van de mensen die het produceren en ervan genieten. Ontdek de tijdloze elegantie van Pineau des Charentes – een eerbetoon aan vakmanschap, traditie en de kunst van het genieten. En genieten doen wij er ook zeker van. Maar wij niet alleen. Na menig table d’Hôte zetten wij de fles op tafel om iedereen die de Pineau nog niet kent hier mee kennis te laten maken.

Proost op het goede leven!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top