Ontdek de Charente De Charente, een te ontdekken plek voor je vakantie in Zuidwest Frankrijk,…
Vroegboekkorting
Nederlanders zijn er gek op. Gratis, korting en vroegboekkorting. Iedereen let op de portemonnee en dus worden de aanbiedingen goed in de gaten gehouden. In de supermarkt, op internet, de inmiddels beruchte “Black Friday” dagen (of zijn het ondertussen weken?). Hoe dan ook, korting en gratis zijn 2 hele belangrijke woorden geworden in ons jachtige, drukke maar ook dure leven.
Wij staan nu aan de vooravond van alweer een nieuw seizoen en hebben, denken we, bijna alles al meegemaakt. De crisis van 2008, de Coronajaren en nu de energiecrisis en de oorlog in de Oekraïne. Alles heeft zijn weerslag op diverse prijzen. De brandstof en de boodschappen zijn meer dan bekend. Overigens, over de “boodschappen in Frankrijk” heb ik een aparte blog geschreven. De brandstofprijzen schieten nog steeds alle kanten op, maar we willen toch ook dit jaar weer met vakantie. Heb je dan iets aan een vroegboekkorting?
Vroegboekkorting – een marketingtruc?
Het begint meestal al in de maanden oktober en november en bereikt het hoogtepunt rond de feestdagen in december. Alle grote organisaties willen je zo snel mogelijk laten reserveren. De vroegboekkorting vliegt over je beeldscherm van je telefoon, laptop of tv. Maar ben je nu echt zo voordelig uit? Zijn het echte aanbiedingen of kan het toch slimmer? Als je goed gaat zoeken kom je al snel een onderzoek van KASSA tegen. Weliswaar uit 2012, maar toch. De grote organisaties leggen goed uit hoe de vroegboekkorting tot stand komt.
Er liggen diverse oorzaken aan ten grondslag. Nog even 2012. Toen was er de grote crisis in Griekenland en wilde daar niemand meer naartoe. Het instrument voor de reisorganisatie is dan uiteraard de prijs flink laten zakken. Alle accommodaties zijn immers al ver van te voren door hen ingekocht. Dan kan het dus zijn dat de vroegboekkorting in november lager is dan de (stunt)prijzen in april en mei. Die accommodaties en de vliegtuigstoelen moeten toch gevuld worden.
Vroegboekkorting – Concurrentie
Maar er gebeurt nog veel meer in de reisbranche. De ene accommodatie is nu eenmaal populairder dan de andere. Zelfs wij met onze kleinschalige accommodatie merken dat. Ook dit jaar kregen we een bericht van een familie dat ze nu eindelijk op tijd waren met reserveren. Het was elke keer vol. En zo gaat dat dus ook met de populaire Campings of Hotelaccommodaties. Wil je zeker zijn van jouw specifieke keuze dan moet je vroeg boeken. De vroegboekkorting is dan bijvoorbeeld 30%. En dan wordt het maart/april en is nog niet alles door de reisorganisatie verkocht. Precies, de laatste kamers of campingplaatsen gaan in de aanbieding met 40% korting of meer.
De vroegboekkorting wil dus niet altijd zeggen dat je ook de laagste prijs hebt. Wat je wel weet is dat hoe eerder je boekt hoe ruimer de keuze is. Maakt je dat niet uit en heb je niet een specifieke accommodatie voor ogen………. wacht dan zo lang mogelijk. Minder keuze, maar lagere prijzen. Tenminste, bij de grote(re) reisorganisaties dan hè 😉. Afgezien van het schommelen van alle kortingspercentages zijn er nog veel meer factoren die meespelen bij het bepalen van de prijzen. Onderaan een opsomming van de tips van KASSA.
Vroegboekkorting – Hoe zit dat bij de kleinschalige accommodatie?
Zelf kijk ik met regelmaat op de social media kanalen. Simpelweg omdat daar veel vragen gesteld worden over vakantiebestemmingen. Mensen zoeken iets specifieks en maar al te vaak krijgen ontvangen wij een reservering omdat wij of iemand anders reageert op een dergelijke vraag. Maar op diezelfde pagina’s zie ik ook de vroegboekkorting van kleine accommodaties voorbij komen. Ik vraag mij dan altijd af : waarom al zo vroeg een deel van je eigen salaris weggeven? Als je overtuigd bent van je eigen accommodatie dan boeken de mensen toch wel.
Natuurlijk is het altijd spannend. Ook dit jaar weer dachten wij : Het zal toch wel goedkomen? Van Claudia de Breij dus geleerd dat het niet goed komt maar dat je het goed moet maken 😉 Zonder gekheid, in de afgelopen 2 weken kwam het uiteraard weer goed. De helft van de gîtes is alweer geboekt. Bij ons dan ook geen vroegboekkorting en geen andere korting. We zijn simpelweg zeer goed geprijsd. Zowel voor de camping als voor de gîtes. Korting geven wij als we zien dat het hoogseizoen niet vol komt. Wij hebben dus nog nooit korting gegeven 😉
Wat is nu wijsheid?
Als beloofd hier nog even een opsomming van de tips van KASSA. Er zullen ongetwijfeld nog veel meer wetenswaardigheden zijn omtrent wanneer je wat wel en niet moet boeken. Dit zal ongetwijfeld de belangrijkste lading al dekken.
Wanneer je naar een zeer gewild hotel/camping wil, kan het voordelig zijn om gebruik te maken van een vroegboekkorting. Natuurlijk is dit ook de meest veilige optie omdat je dan ook zeker weet dat je daadwerkelijk naar dat specifieke hotel/plaatsje kan gaan. Ga je buiten het hoogseizoen op vakantie of wil je alleen een vliegticket kopen, zit je niet vast aan een bepaalde plek en/of periode, dan kun je beter niet al te ver vooruit boeken.
- Houdt de prijzen van de verschillende maatschappijen en websites in de gaten want de concurrentie tussen de maatschappijen is enorm.
- Staar je ook niet blind op lopende acties. Vaak zie je dat de periode direct na een actieperiode dezelfde reizen toch nog goedkoper worden aangeboden.
- Houd rekening met wanneer je boekt: reisorganisaties weten dat mensen vaak in de weekenden boeken dus worden de reizen ook vaker duurder aangeboden.
- Vaak wordt de dinsdag als een van de meest voordelige dagen gezien om te boeken. Ook vertrekdagen door de week zijn goedkoper dan in het weekend.
- Sociale media (Facebook en Twitter) worden ook steeds vaker ingezet om speciale aanbiedingen te verspreiden onder aangesloten ‘leden’. Ook mensen die zich hebben aangemeld voor de nieuwsbrieven zijn vaak als eerste op de hoogte van acties.
- Flash sales zijn een nieuw fenomeen. Dit zijn zeer scherpe aanbiedingen die maar een korte periode gelden. Hierbij moet je vaak binnen twee tot zeven dagen boeken. Ook deze aanbiedingen zal je niet snel terug vinden in de kranten of op internet. Hou vooral de sites van de aanbieders geregeld in de gaten.
- Kijk ook naar aanbiedingen van reisorganisaties in het buitenland zoals België en Duitsland. Ook luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten stunten vaak met goede aanbiedingen naar Azië en Afrika op hun eigen websites.
- Het is over het algemeen vaak lastig en tijdrovend om een voordelige reis of ticket te boeken, want vergeet niet: de vliegtuigmaatschappijen proberen natuurlijk zoveel mogelijk te verdienen aan een reis.*
Ben je nu helemaal enthousiast geworden van onze accommodatie, zonder vroegboekkorting? Klik dan op onderstaande button en laat je verrassen door ons aanbod.
Dit bericht heeft 0 reacties